Magyarok is jelentkezhetnek űrhajósnak az Európai Űrügynökséghez

A Magyar Asztronautikai Társaság Facebook-oldalán olvasható a hír, mely szerint három nap múlva kezdődik a jelentkezés az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajós-válogatására. Idén elsőként magyar állampolgárságú jelentkezők is pályázhatnak, ha megfelelnek az ESA kritériumainak, és most először mozgásszervi korlátokkal élők jelentkezését is várják egy speciális para-asztronauta program keretében.

Rakétakilövés - illusztrációForrás: WikiImages/pixabay.com

A Társaság Youtube-videóban foglalta össze, hogy melyek a jelentkezés legfontosabb követelményei. Ezek szerint például 50 év a felső korhatár, a magasságkorlát 153 és 190 centiméter, szükség van speciális egészségügyi orvosi vizsgálatra, felsőfokú angol nyelvtudásra és Msc diplomára, de a tesztpilóta-engedéllyel rendelkezők ez utóbbi alól kivételt képeznek. A kiválasztottnak nem lehet krónikus betegsége, addikciója, a feladatok teljesítéséhez erős edzettségi szint szükséges, és szintén a feltételek közé tartoznak az egészséges fogak.

Az ESA karrieroldalán március 31-től május 28-ig lehet jelentkezni karrier-asztronautának vagy projekt-asztronautának, és, hogy mi a különbség, az a MANT egy következő posztjából derül ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek