Európában is egyedülálló szerkezetű lesz a tiszaugi híd

Az új tiszaugi Tisza-híd olyan egyedülálló szerkezetű lesz, amelyből Európában egyetlen sincsen, és a világon is csak néhány hasonló épült. A híd teljes hossza 556 méter, melyből a 307 méter hosszú mederhíd szakasz biztosítja a folyó feletti közlekedést. Az M44-es út Lakitelek és Tiszakürt közötti 10 kilométeres szakaszának építése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában és a Duna Aszfalt Zrt. generálkivitelezésével jön létre. A kivitelező Duna Aszfalt a Facebook-oldalán  publikálta a különleges kialakítású híd munkálatairól készült videót, melyet a Magyar Építők munkatársai készítettek. 

A pilonok deformált ellipszis alakúak, ami nagyon egyedivé teszi a látványt. A szerkezetet ekhós szekérhez hasonlítják. A ferdekábeleken függesztett hídpálya pedig legyező formájú szabad kábel elrendezéssel lesz a pilonokhoz rögzítve. A híd pilonok végső magassága 41,6 méter lesz. A 10 kilométeres kétszer kétsávos gyorsforgalmi útszakaszon összesen hét híd épül.

Különleges hidon szelhetjük majd át a TiszátForrás: Duna Asztfalt/Facebook

 Az útvonal csatlakozik a 2019-ben átadott M44 autóút Tiszakürt-Kondoros szakaszához. A híd kivitelezése 2019 januárjában kezdődött, és az ütemtervnek megfelelően halad, a műszaki átadás-átvételt várhatóan 2021. augusztus végén fejezik majd be – írja a magyarepitok.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek