Veszélyt jelentenek egymásra az autósok és a vadak, ezért a lakosság segítségét kérik

Közel egy hete adtunk hírt arról, hogy egy zalaegerszegi autós a nagypáli kereszteződésnél egy szarvascsorda vonulását vette filmre, ahogy 50-60 állat érkezett a két méter magas kerítéshez, melyet az ugrások közepette szinte szétszaggattak. Az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársainak mentorálásával most felmérés készül a vadelütésekkel kapcsolatos hazai helyzet feltérképezésére. A projekt célja, hogy a szakemberek a vizsgálati eredmények alapján új megoldásokat találjanak a balesetek elkerülésére, amelyben a lakosság segítségét is kérik – írja a berek.hu.

Egyre sűrűbb az úthálózat és a forgalom, így egyre több állat kerül veszélybe - illusztrációForrás: Scozzy/Pixbay

Borza Sándor biológus, a Debreceni Egyetem PhD hallgatója arra kéri a lakosságot, hogy osszák meg közúti tapasztalataikat, véleményüket, javaslataikat a vadbalesetekkel kapcsolatban. A kutató az ELKH Ökológiai Kutatóközpontban végez természetvédelmi kutatásokat a Kooperatív Doktori Program keretében. A felmérésben egy kérdőív kitöltésével lehet részt venni, ami ide kattintva érhető el.

Egy 2020-as publikáció szerint az európai utakon a gázolás áldozatává váló madarak becsült száma évente körülbelül 194 millió egyedre tehető, míg az emlősöké 29 millióra.

Egy másik tanulmány szerint pedig világszerte évente több mint 400 millió gerinces állat pusztul el az utakon. A közutak fejlesztése iránt rendkívül nagy az igény a társadalom és a gazdaság részéről. Ugyanakkor annak is fontos szempontnak kell lennie, hogy a sűrűsödő úthálózat és a növekvő forgalom lehetőség szerint ne károsítsa az állatvilágot és a természetet – hívják fel a figyelmet a természetvédők. A kutatók a kitöltött kérdőívek és saját vizsgálati eredményeik segítségével javaslatokat dolgoznak ki a probléma kezelésére. Ezekkel csökkenthető a természetvédelmi kár és az anyagi veszteség – közölte az ELKH.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek