Kiszebábok lepik el ezt a Szegedhez közeli községet

A csongrád-csanád megyei Zákányszék utcáin egyre szaporodnak a bábok, kiszebábok és farsangi dekorációk. A Zákányszéki Művelődési Ház Facebook oldalán már január közepén megjelent egy felhívás, miszerint várják azokat a jelentkezőket, akik szívesen készítenek a házuk elé farsangi dekorációt, hogy ezzel is egy kis vidámságot vigyenek a szürke hétköznapokba. Mivel a farsang a jókedv és a mulatozás időszaka, úgy döntöttek, az elmaradó bálok miatt nem mondanak le a vidámságról.

Ez a dekoráció a Tanya 393. szám előtt találhatóForrás: Zákányszéki Művelődési Ház/Facebook

"A közösségi rendezvények és közös élmények teljes hiánya miatt gondoltuk, hogy így viszünk egy kis vidámságot a helyiek mindennapjaiba. Ha néhány ember arcára mosolyt tudunk csalni, már megérte. Nem hittük, hogy ekkora sikere lesz, amikor kitettük az első kiszebábpárt a művelődési ház elé. Ahogy mi elkészültünk vele, mások is kedvet kaptak" – mesélte Zombori Istvánné, a Zákányszéki Művelődési Ház vezetője, aki elárulta, hogy az ötlet a Zákányszéki Nőegylet egyik tagjáé volt.

Még bicikliző bábuval is össze lehet futni az utcánForrás: Zákányszéki Művelődési Ház/Facebook

Van már köztük álló, ülő, italozó, férjverő, de még kerékpározó bábu is. A művelődési ház előtti bábokat Veszelka Zoltánné Juli tömte ki szalmával, amivel úgy három órát legalább dolgozott. Az öltöztetés már csapatmunka volt, a dolgozók mind hoztak valami ruhaneműt a bábokra. A kezdeményezésnek akkora sikere, hogy az iskola külön kiszebábgyűjtésbe kezdett.

Íme, a férjverő asszonyForrás: Zákányszéki Művelődési Ház/Facebook

A kiszebábu egy szalmából készült bábu, amely a télűzéshez, a tavasz eljövetelének ünnepéhez kapcsolódó népszokás kelléke. Ezt a hagyományos, régi ünnepet ma már vidéken is csak elvétve ismerik és tartják meg – írja a delmagyar.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek