Szokatlan látogatókat kellett kilakoltatni a Debreceni Egyetemről

Közel 400 közönséges törpedenevért mentett ki a Debreceni Egyetem egyik előadójának ablakai közül az intézmény Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának természetvédelmi akciócsoportja egy természetvédelmi őr közreműködésével – jelent meg a meglepő poszt az Egyetem Facebook-oldalán. 

Forrás: Debreceni Egyetem MÉK/Facebook

A denevérek által választott telelőhely ökológiai csapdának tekinthető, mivel az napfénytől nem védett, így nyugodt hibernációjuk nem lett volna biztosított.

Az apró repülő emlősök így végül a Nagyerdő idős fáinak odvaiban leltek téli nyugovót.

A Wikipedia szerint a közönséges denevér sötétedéskor és éjszaka aktív, késő ősszel nappal is repül. Szívesen él a települések közelében is. Nyáron faodvakban és sziklahasadékokban tanyázik, utóbbiakban, illetve épületekben, repedésekbe bújva telel. Táplálékát kis repülő rovarok alkotják. Rendkívül alkalmazkodó, a hideget a többi denevérfaj közül a legjobban tűri, mesterséges odúkkal könnyen megtelepíthető. Téli és nyári szálláshelye között nagy utat tesz meg. Gyűrűzéssel bizonyították, hogy eddig a legnagyobb távolsága, amit megtett, 1160 km volt, Ukrajnából Bulgária déli részéig repült.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek