Denevérek tulajdonságai ihlették meg a robotépítőket

Denevérként navigáló, vagyis a tájékozódáshoz kizárólag a "hallására" támaszkodó robotot fejlesztettek ki a világon elsőként izraeli kutatók. A denevérek ultrahang segítségével tájékozódnak: az általuk kibocsátott ultrahang az eléjük kerülő tárgyakról, rovarokról visszaverődik, és az állatok ezt érzékelik. Az újonnan kifejlesztett Robat nevű robot is ilyen módon képes tájékozódni és feltérképezni területét.

Mexikói hosszú nyelvű denevér, amint épp egy kaktuszból iszikForrás: Wikipédia / Készítette: By U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters

A nagyjából két év alatt megépített eszköz olyan, denevérszájhoz hasonló "ultrahangszóróval" van felszerelve, amely a denevérekre jellemző frekvencián bocsát ki ultrahangot. A robot két "füllel" is rendelkezik, amelyek valójában mikrofonok a visszaverődő hangok észlelésére. Az eszköz képes kizárólag a hangokra támaszkodva, valós időben navigálni ismeretlen környezetben.

A mai robotok főleg a számítógépek és lézerek biztosította "látásuk" révén tájékozódnak, ez azonban megnehezíti a navigálást sötétben, porban vagy füstben, például törmelékek között vagy tűzben. Az átlátszó falak is megzavarják őket, valamint nehézséget jelent, hogy átlássanak az olyan tereptárgyakon, mint a bokrok. A Robat ezzel szemben könnyedén áthalad a bokrokon, mivel képes "keresztülhallani" a leveleken. Az eszköz komoly hatással lehet a multiszenzoros robotok fejlesztésére, emellett új információkkal szolgálhat a kutatók számára a denevérek életéről, például hogy miként képesek valós időben dekódolni a beérkező jeleket. A szakemberek jelenleg azon dolgoznak, hogy egész Robat-flottát hozzanak létre, hogy a robotok - néhány denevérfajhoz hasonlóan - együtt navigáljanak. Szeretnék továbbá elérni, hogy a robot repüljön is, mint egy denevér.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek