A Bezerédi Duna-ág ismét visszanyerheti eredeti, természetes élővilágát

A Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán, a folyótól keletre húzódó Bezerédi Duna-ág az utóbbi évtizedekben olyan mértékben feltöltődött, hogy a területére egykor jellemző ártéri élővilág egyre inkább visszaszorult. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ezért „A Bezerédi Duna-ág rehabilitációja" című projekt keretében egyrészt mederkotrási munkálatokat végzett, másrészt a mellékág vízpótlását elősegítő építményeket helyezett el a területen – írja a HelloVidék.

A projekt célja a Duna természetes élővilágának visszaszerzése - illusztrációForrás: Lubos Houska/Pixabay

A vízfelület felső torkolatánál már kiegészítették a korábban meglévő mederelzárást, a mellékág alsó részén pedig egy gát épült, amely lehetővé teszi a Duna apadásakor a víz visszatartását. A beruházások eredményeinek vizsgálatát a pályázat keretében beszerzett, terepi megfigyeléshez, monitorozáshoz, adatfeldolgozáshoz és adattovábbításhoz szükségeseszközök fogják segíteni. Ezen eszközök: terepjáró, motorcsónak, relaszkóp, fényképezőgép, terület határjelző cölöpök, tablet, GPS készülékek, vízmélységmérő berendezés, napelemes villanypásztor rendszer, motoros kaszák és terepmotor.

A munkálatok eredményeképpen a Bezerédi Duna-ág ismét visszanyerheti eredeti, természetes élővilágát, védett és fokozottan védett fajok telepedhetnek meg a környezetében.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek