Egy Makovecz-harangház lehet Kaposvár legújabb turistalátványossága

A Makovecz Program keretén belül újabb turisztikai látványosság épülhet meg a somogyi megyeszékhelyen. Három évvel ezelőtt mutatták be az Együd Árpád Kulturális Központban tartott kiállításon Makovecz Imre alkotásait és terveit, akkor vállalkozott Kaposvár városa arra, hogy Makovecz munkásságát tisztelve és örökségét ápolva felépítsen egy meg nem valósult művet a magyar építész tervei közül – írja cikkében a Kaposvármost online lap.

A Makovecz-harangház egyik látványterveForrás: Kaposvarmost.hu

A harangház nem csupán az örökség ápolására szolgál, hanem egy új turisztikai célpontja is lehet a városnak – hangsúlyozta Szita Károly Kaposvár polgármestere a szerdai sajtótájékoztatón. Hozzátette: az alapítvány elfogadta és támogatta a város elképzeléseit, az épület előreláthatóan 2022 tavaszára készülhet el.

Az épület terve az Oborzil Edit és Jenei Tibor harangöntő páros tiszteletére készült. Az alumínium harang egy különleges magyar szabadalom, amely súlyát tekintve töredéke a bronzharangnak és nagyon jól hangolható – mondta Makovecz Pál, az építész fia és egyben a Makovecz Imre Alapítvány elnöke. 

A harangház egy harangokat befogadó építményből és egy kisebb vendégfogadó épületből áll majd, ahol egy kávézó és ruhatár is helyet kap. A létesítmény akár kisebb rendezvények megtartására, vagy kiállítások rendezésére is alkalmas lehet, vagyis kisebb kulturális központként is működhet. 

A harangház kívülrőlForrás: Kaposvarmost.hu

"Makovecz Imre a harangházat Hajdúszoboszlón képzelte el, köszönjük, hogy Kaposvár befogadta a terveket, e nélkül talán sohasem épülne meg" – fogalmazott Csernyus Lőrinc, az alapítvány munkatársa. A harangház megépítéséhez ezért három lehetséges helyszínt jelöltek ki a városban, az egyik a Városliget, a másik kaposszentjakabi bencés apátság, a harmadik pedig a donneri városrész. 

Kaposváron egyébként már vannak Makovecz-épületek, ilyen az Áfész-bolt a Cseri városrészben és a Szent István Egyetem kampuszának köralakú fogadóépülete is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek