Hétvégétől újra látogatható a felújított Makovecz-kilátó

Befejeződtek a budapesti Kis-Hárs-hegyen található Makovecz Imre-kilátó július óta tartó felújítási munkálatai, így a hétvégétől újra látogatható kilátó. Mindeközben a kilátót is csatlakoztatták a Makovecz-túraútvonalhoz, amely mentén táblákon ismertetik az építész munkásságának egyes fejezeteit.

Forrás: Makovecz Imre Alapítvány/ Parkerdo.hu

A Pilisi Parkerdő Zrt. mellett a Makovecz Imre Alapítvány önkéntesei és a Budapesti Műszaki Egyetem nyári gyakorlaton lévő építészhallgatói is segítettek az 1983-ban épített Makovecz Imre-kilátó
felújításában. A munkálatok során a kettős csavarvonal formájú, fagerendákból álló, 6 méter magas építményen visszabontották a korlátokat, majd a központi vastengelyen nyugvó tartószerkezet megerősítése után stabilabb korlátokat helyeztek a lépcsősorra és a kilátó tetejére is, aztán az egész építményt lefestették.

Forrás: Makovecz Imre Alapítvány/ Parkerdo.hu

Az erdőgazdaság a kilátó közvetlen környezetét is megújította: kilátóhoz vezető lépcsőfokok és a szomszédos tűzrakóhely is új formát kapott, valamint új padokkal és asztalokkal látták el a népszerű túracélpontnak számító pihenőhelyet. 

Forrás: Makovecz Imre Alapítvány/ Parkerdo.hu

Az őszi szezonra megújult Makovecz Imre-kilátó Budapest II. kerületében található, a 362 méter magas Kis-Hárs-hegyről nyújt körpanorámát az észak-budai térségre. Az építményre felkapaszkodva többek között látni lehet a Dunát a belváros egy szeletével, a budai várat, valamint a Citadellát is. A János-hegy és a Tündér-hegy óriási tömbjei a Zugliget katlanával innen nézve érvényesülnek leginkább, míg északi irányban a Nagy-Hárs-hegy tömbje zárja le a kilátást.

Hogy jutok el oda?
A kilátó legkönnyebben a Szépjuhásznétól induló sétautakon közelíthető meg. Előbb a zöld körtúra jelzésen kell északkeleti irányba indulni, majd a Kis- és a Nagy-Hárs-hegy nyergében lévő elágazásnál kell jobbra fordulni a sárga háromszög jelzésre, ahonnan öt perc alatt elérhető a kilátó.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek