Négy településen már egészségtelen a levegő

Négy településen már egészségtelen a levegőminőség a kisméretű aeroszol részecskék (PM2,5) magas tömegkoncentrációja miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel. A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint Budapesten még nincs "szmoghelyzet", de ha nő a légszennyezettség forgalomkorlátozás is lehet.

Fűtésből adódó légszennyezés - illusztrációForrás: Fritz_the_Cat/pixabay.com

Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren és Várpalotán számít egészségtelennek a levegő, de szintén a kisméretű szálló por miatt további kilenc település, Budapest, Vác, Esztergom, Sopron, Győr, Székesfehérvár, Szeged, Miskolc és Nyíregyháza levegőjét kifogásoltnak minősítették.

Az egészségtelen minősítést kapott települések érzékenyebb lakosainak azt javasolják, ne tartózkodjanak hosszabb ideig a szabadban. Ezeken a helyeken a légzőszervi betegségben szenvedőknek nagyobb odafigyelésre is szükségük lehet, például inhalátor használatára vagy orvosi javaslat alapján a gyógyszeradagjuk növelésére. A szakemberek szerint ugyanakkor még az ilyen kedvezőtlen kültéri levegőminőség esetén sem szavad megfeledkezni a rendszeres, gyors szellőztetésről.

Budapesten még nincs szmoghelyzet, de ha ez előállna, akkor szmogriadót fognak beveztni, ami azzal járhat, hogy korlátozzák vagy megtiltják azoknak az autóknak a használatát Budapesten, amelyek nem tartoznak a meghatározott kivételek közé.

Az aeroszolrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, így növelik a fertőzésveszélyt. Ha növekszik a növekszik a légszennyezettség, azt javasolják, ne este és hajnalban, inkább kora délután, 12-15 óra körül szellőztessünk, és ha tehetjük, inkább csak ebben az időszakban mozduljunk ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján szombaton magas lesz a légszennyező anyagok koncentrációja, és ez vasárnap is előreláthatólag így marad - csupán átmeneti javulás várható. Hétfőn napközben a megélénkülő déli szél hatására ugyan még tisztul a levegő, de a folytatásban romló tendencia várható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek