Ebben a városban már színváltós léggömbökkel jelzik a légszennyezettséget

Egy köztéri képzőművészeti installáció mutatja be a légszennyezés mértékét a brit főváros lakóinak. A Covent Garden piazzáján felállított hatalmas léggömbök megváltoztatják a színűket attól függően, hogy mennyi nitrogén-dioxid koncentrációt mértek a levegőben szerte Londonban. Az installáció 2020. január 14-én debütált – írja az MTI.

A Covent Gardenben sok ember megfordul, így ennél figyelemfelkeltőbb helyet nehéz lett volna választaniForrás: Diliffderivative work/ SilkTork/Wikipedia

A Hubbub környezetvédelmi csoport, a King's College egyetem és a Climate and Cities nevű művészcsoport közös projektjében a legkevésbé szennyezett levegőt jelző világoskék színű léggömbök rózsaszínre változnak, ha a légszennyezés eléri az egészségre káros szintet.

A környezetvédelmi csoport által végzett felmérés szerint a britek több mint 80 százalékát aggasztja a légszennyezés hatása, és ez a szám 92 százalékra nő, ha öt éven aluli gyermek van a családban.
A többi világvároshoz hasonlóan London mérgező levegője a közlekedési eszközök számlájára írható.

"A légszennyezés egy láthatatlan dolog, és ezért nagyon nehezen értik meg a lényegét az emberek. Az installáció hirtelen megállásra készteti az embereket. Felhívja a figyelmet, élénk színű és az embereket megállítja, akár érdekli a légszennyezés, akár nem, és észreveszik azt

– mondta Gavin Ellis, a Hubbub társalapítója a Thomson Reuters Foundation tudósítójának.

A fotó illusztrációForrás: karosieben/Pixabay

Hivatalos adatok szerint kétmillió londoni él olyan körzetekben, ahol tavaly egészségre káros szintű volt a légszennyezés.Sadiq Khan londoni polgármester méltatta az installációt, mondván, az jó példája annak, hogy segítsék a közvéleményt a légszennyezés veszélyeinek megértésében és cselekvésre bátorítsanak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek