Ezek az új, rendkívüli szabályok várnak a külföldről hazatérő magyarokra

Új tájékoztatás jelent meg a Konzuli Szolgálat honlapján a külföldről hazatérő magyarokra vonatkozóan. A szabályok értelmezésével kapcsolatban az utazóknak az ORFK-t kell megkeresniükolvasható a Konzuli Szolgálat weboldalán.  

Érdemes már elutazás előtt tájékozódni, hogy senkit nem érjen meglepetés hazatéréskor - illusztrációForrás: Rudy and Peter Skitterrians/Pixabay

Karanténkötelezettség

Amikor Magyarországra lépnek, az utazók kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át. Akiknél a COVID-19 fertőzés gyanúját állapítják meg, azokat kijelölt karanténban helyezik el, akiknél a fertőzés gyanúja nem merül fel, azok is kötelesek 14 napra karanténba vonulni a lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön, és járványügyi megfigyelésnek alávetni magukat (a továbbiakban: hatósági házi karantén). A karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

Azoknak, akiknél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, szintén vállalniuk kell a karantént, vagy kénytelenek elhagyni az ország területét.

Karanténmentesség

Mindezek az intézkedések nem vonatkoznak azokra a külföldről érkező magyar állampolgárokra, akik hitelt érdemlően igazolják, hogy a COVID-19 fertőzésből meggyógyultak, tünetmentesek, vagy a belépést megelőzően legalább 14 napig járványügyi megfigyelés alatt álltak.

A hatósági házi karantén és a fenti szabályok alól mentesülnek azok a magyar államolgárok, akik Ausztriából, Csehországból, Németországból, Szerbiából, Szlovéniából vagy Szlovákiából érkeznek. 

Emellett szintén mentesülnek a Bolgár Köztársaságból érkezők, ha Bulgáriában hivatali kötelezettség ellátása, nemzetközi szervezet tevékenységében való közreműködés, üzleti utazás, humanitárius tevékenység végzése vagy hozzátartozóik látogatásának céljából tartózkodtak, akkor is, ha Románián keresztül utaznak vissza Magyarországra. 

Üzleti célú utazás

Nem kötelező a karantén azoknak a magyar állampolgároknak, akik Csehország, Lengyelország, Korea, Németország, Ausztria, Szlovákia és Japán területéről üzleti utazást követően lépnek Magyarországra, ha ezen államok egyikében bejegyzett gazdasági társaság vezető tisztségviselői vagy munkavállalói. 

A karanténra kötelezett utazók ugyanakkor méltányossági kérelmet nyújthatnak be ezen az online formanyomtatványon. Részletes információk a Konzuli Szolgálat honlapján olvashatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek