A Nyíregyházi Állatparkban született ritka makikból az európai állatkertekben is csak 43 egyed él

A sárgaszakállas maki ikreket az anyjukba csimpaszkodva most testközelből is meglehet csodálni a felújított Trópusi házból nyíló maki erdőben, hiszen a vendégek közöttük sétálhatnak. Az 5 hetes kölykök 130 napi vemhesség után születettek, s jelenleg leginkább anyjuk hátán lovagolva töltik mindennapjaikat. A kicsik fő tápláléka még az anyatej, de már elkezdték a lédús édes gyümölcsök fogyasztását is – tudtuk meg a Sóstó ZOO - Nyíregyházi Állatpark hírleveléből.

A sárgaszakállas maki ikrek ritka állatoknak számítanakForrás: Sóstó ZOO - Nyíregyházi Állatpark

A sárgaszakállas makik idejük nagy részét a lombok között töltik, ahol előszeretettel napoznak és pihennek, de alkalmanként – elsősorban kora délután – lemerészkednek a talajszintre is élelem után kutatni, ilyenkor az sem zavarja őket ha a vendégek lába között kell sétálni. Ugyanakkor kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak a kicsi, de egymás bundáját is rendszeresen ápolják a csapattagok, mely a kicsikkel együtt már 8 tagot számlál. Négy alsó metsző- és két szemfoguk úgynevezett fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, és azokkal távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket.

A kicsik leginkább anyjuk hátán érzik magukat biztonságbanForrás: Sóstó ZOO - Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft.

Mint a makifélék mindegyikét, így a Mayotte-maki fennmaradását is az élőhelyek elvesztése fenyegeti leginkább, ezért is fontos hogy zárt tartási körülmények között az Európai fajmegőrzési Program keretében tervszerűen tenyésszék őket. Európában mindösszesen 43 egyedet tartanak állatkertekben, s az országban csak itt, a Nyíregyházi Állatparkban él tenyészcsapat ebből a ritka makifajból.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek