Pávián bébik lepték el a Nyíregyházi Állatpark pávián dombját

A Nyíregyházi Állatpark páviáncsapata az ország legnagyobb hordája, hiszen 50 felnőtt egyedet és számtalan utódot mutat be a látogatóknak. A horda egy afrikai panorámát megjelenítő kifutórendszerben, egy hatalmas dombon él, itt lehet meglesni a mindennapjaikat.

A háremről készült fotó, amin jól látható a basa 2012-es felvételForrás: Sóstó ZOO

Az állatpark sajtóközleménye szerint a kifutórendszerben most igazi bébi bumm van, hiszen 10 kis állat is született. Az az érdekes, hogy az egy csapaton belül élőknek az apja ugyanaz, hiszen ez a faj háremekben él, s csak a basák párosodhatnak a nőstényekkel. A kifutóban több háremet is meglehet figyelni, akik biztos távolságból figyelik egymást, s sosem vegyülnek. A háremurakat játszi könnyedséggel meg lehet különböztetni a többiektől, hiszen nem csak kétszer nagyobbak a nőstényeknél, de vállukat hosszú vastag ezüstös szőrköpeny borítja, és tekintélyes szemfogakkal rendelkeznek (imitált ásítással ezt mutogatva fitogtatják erejüket).

A most született kölykök a felnőttektől eltérően egész sötét szőrűek, és vagy anyjuk hasán/hátán csimpaszkodnak, vagy egy faroknyi távolságra a világot fedezik fel. A nőstény minden esetben fogja utóda farkát, s nem engedi messzebbre elkószálni.

A 10 új bébi közül az egyik apróságForrás: Sóstó ZOO

A páviánok mindenevő állatok, étrendjükben a növényi eredetű táplálék mellett nagy számban fogyasztanak állati eredetű eleséget (tojásokat, rovarokat, kisebb emlősöket és madarakat) is.

A háremurak, vagyis a basák 3-23 nőstényt tartanak egyszerre, és agresszívan védik őket a többi hímtől.

Feladatuk nem csak a külső fenyegetésektől való védelem, de a háremen belül, a nőstények közötti viták rendezése is. Kommunikációjuk változatos és összetett. Egyaránt jellemző rá a vizuális jelek használata, a hangjelzések alkalmazása és a kurkászás is, mely a szociális kapcsolat megszilárdítására szolgál. Az IUCN felmérése szerint ezt a fajt nem fenyegeti kipusztulás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek