Idén nyáron indulhatnak az első nyaralóhajók Magyarországon

Magyarország 2017 végén döntött arról, hogy meghonosítja az Európa-szerte népszerű nyaralóhajózást. A program keretében hajóvezetői engedély nélkül is vezethetők a szállást is nyújtó, lassú járású motoros hajók, azonban a bérlés előtt elméleti illetve gyakorlati oktatáson kell részt venni.

Forrás: nyaralóhajózás/Facebook

2019-ben tíz nyaralóhajó érkezett Magyarországra a francia Nadia Grouphoz tartozó Nicol's Yacht gyárából, és még további tíz hajó érkezik két héten belül. A vadonatúj, 20 egységből álló magyar flottát az Estivale család Quattro, Sixto és Octo típusai alkotják. A 2-4-8 személyes hajók mindegyike két ággyal kiegészíthető.

A programnak jelenleg két báziskikötője van: Kisköre (Tisza-tó) és Tokaj. Mindkét kikötőben 10-10 hajó várja majd a vendégeket. A kiskörei báziskikötő szeptemberre készül el, addig is a MAHART a Köre Kikötő meglévő infrastruktúráját biztosítja az érkező vendégeknek. A Tokaj báziskikötőt vasárnap adták át hivatalosan.

A tiszalöki vízerőmű felújítási munkálatai miatt az idei szezonban két külön szakaszon közlekedhetnek a nyaralóhajók, 2021-től azonban a teljes útvonal átjárhatóvá válik. A nyaralóhajós útvonal idén a Tisza-tavat, a Felső-Tiszát Dombrádig és a Bodrogot Sátoraljaújhelyig foglalja magába.

A MAHART a teljes hajózási útvonalon végez kikötőfejlesztéseket, számos kikötési pont lesz elérhető a hajós turisták számára. 2019-ben 12 kikötési pont épült meg, idén pedig további hat építése zajlik. Hamarosan átadják a hajózáshoz kapcsolódó informatikai rendszert is, amely az utasok biztonságát, illetve a hajóbérlők minél szélesebb körű kiszolgálását segíti majd.

Az idei szezonban július 1-től bérelhetnek hajót azok, akiknek van hajóvezetői engedélyük, augusztus 1-től pedig már azok is, akiknek nincsen. A foglalási feltételeket és egyéb információkat a nyaralohajozas.hu oldalon tekinthetik meg az érdeklődök. Európában a Nicols hálózatában - amely 600 hajót üzemeltet a nyugat-európai csatornákon, Portugáliától Németországig -, és mintegy 500 utazási irodában fogják értékesíteni a magyarországi nyaralóhajózás lehetőségét - adja hírül az MTI.

A hajózáson kívül a vízi út környezetében egyéb aktív kikapcsolódásra is van lehetőség: a környéken lehet biciklizni, emellett strandolás, a kajakozás, a horgászat, a lovaglás és a kirándulás egészítheti ki a hajókázást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek