Májusban elindul a magyar nyaralóhajózási program

Korábban már beszámoltunk arról, hogy idén a Tiszán és a Bodrogon is csatornahajózhatunk. A tavaly meghirdetett és kiemelt kormányprogramként kezelt tiszai nyaralóhajó-program aktualitásairól most Környey Balázs, a MAHART nyaralóhajózási projektvezetője és Petényi Mirkó, a program kommunikációs vezetője közösen számoltak be a Magyar Logisztikai Egyesület legutóbbi rendezvényén - adja hírül a turizmus.com.

CsatornahajóForrás: boat-renting-nicols.co.uk

A program célja, hogy az Európa-szerte népszerű, 14 országban évente 130 ezer embert megmozgató üdülési forma nálunk is meghonosodjon, illetve Magyarország felkerüljön a nyaralóhajós turizmus térképére. Ez nem csupán a turisztikai kínálat bővítése miatt hasznos, de az érintett térség szolgáltatási hálózatának javulásában is jelentős szerepet játszhat.

A program gazdái a jövőben – többek között a kerékpáros turizmust is bekapcsolva – hálózatos fejlesztésekben gondolkodnak, így olyan helyszíneket is össze lehet kötni, amelyek önmagukban nem képviselnek rendkívüli vonzerőt.

A kikötési pontok és a szükséges parti létesítmények, infrastruktúra a szezon elejére készen állnak a Nicols típusú nyaralóhajók fogadására. Összesen húsz, jól felszerelt, konyhát, nappalit, hálókabinokat és fürdőszobát kínáló hajó szolgálja a bérlők kényelmét. A nyaralóhajók két kormányállással rendelkeznek, vezetésükhöz nincs szükség hajóvezetői engedélyre.

Petényi Mirkó elmondta, ő maga is kipróbálta a hajó irányítását, és az valóban olyan egyszerűnek bizonyult, mint egy dodzsem vezetése. Biztonságos, kimondottan lassú járművekről van szó, amelyek ráadásul olyan vizeken közlekednek majd, ahol gyakorlatilag nincs hajóforgalom.

Fontos tudnivaló, hogy a tiszalöki vízerőmű felújítási munkálatai miatt az idei szezonban két külön szakaszon közlekedhetnek a nyaralóhajók, 2021-től azonban a teljes útvonal átjárhatóvá válik. A program május elsején indul, jelenleg a foglalások száma fele-fele arányban oszlik meg a hazai és külföldi érdeklődők között.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek