Ezekre a dolgokra figyeljen, ha távolsági busszal készül utazni

Május 4-től kötelező a szájmaszk viselése a Volánbusz járatain, az autóbusz-állomásokon, várótermekben, pénztáraknál és személyes ügyfélszolgálati pontokon. A szájat és az orrot eltakaró eszközt már az autóbusz fedélzetére történő felszálláskor, az állomásokon a beszállás előtti sorban álláskor, illetve az utasforgalmi létesítményekbe való belépéskor viselni kell - adja hírül a cég sajtóközleménye.

Forrás: Rakás/wikipedia.org

Az autóbusz-állomások nyitott részein a másfél méteres védőtávolság betartása – a járványügyi szabályozással összhangban – kötelező, a szájat és az orrot eltakaró eszköz viselése ajánlott.

A fővárost és Pest megyét nem érintő járatok esetében visszaáll az első ajtós felszállási rend, és – az utasokat, autóbusz-vezetőket egyaránt védő – szigorú óvintézkedések betartása mellett ismét lehet a járművezetőtől menetjegyet, bérletet vásárolni. E célból a buszon egyszerre egy utas tartózkodhat, a jegyet vagy bérletet váltani kívánó többi utazónak a peronon kell várakoznia a másfél méteres védőtávolság betartásával. Az utasok érvényes menetjegyüket vagy bérletüket felszálláskor kötelesek bemutatni az autóbusz-vezetőnek. Ezeken a járatokon nem állítanak fel a járművezetőt elhatároló kordont, helyette az első üléssorokat zárják le, azokon nem lehet utazni.

Fontos tudni, hogy a Budapestet és Pest megyét érintő járatokra továbbra sem lehet az első ajtón felszállni, és az autóbusz-vezetőtől nem lehet jegyet, bérletet vásárolni. Az érintett buszokon a kordon továbbra is megmarad, utazni csak előre megváltott jeggyel vagy bérlettel lehet.

Az utazás során továbbra is be kell tartani a másfél méteres védőtávolságot, ezért az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében a Volánbusz 30 százalékos járatkihasználtság felett kisegítő buszokat indít.

A járvány miatt bevezetett csomagkezelési szabályok is változatlanok maradnak: a járművezető nyitja és zárja a csomagteret, a csomag be- és kivételét az utasok maguk végzik.

Forrás: Ádám Kovács/wikipedia.org

A helyközi (elővárosi, regionális, országos) járatok továbbra is tanítási szünet idején érvényes menetrend szerint indulnak, de az érettségi-időszakban a Budapest környéki közlekedésben a tanítási időszakra vonatkozó menetrend van érvényben, a helyközi közlekedésben pedig az itt felsorolt pluszjáratok indulnak.

Folyamatosan bővül a Közlekedési Mobiljegy és a viszonteladói applikáció termékkínálata: a helyi és helyközi menetjegyeken, valamint az országos távolsági járatok igénybevételéhez szükséges kiegészítő jegyeken kívül 30 napos helyközi, teljes árú és kiemelten kedvezményes, valamint helyközi, teljes árú havi, helyi, teljes árú összvonalas, illetve egyvonalas, havi helyi bérletek és további helyi díjtermékek is vásárolhatók az alkalmazásokban.

Jegyek és bérletek továbbra is válthatók a Volánbusz honlapján, valamint személyesen az elővételi pénztárakban, az automatákból, valamint a nyitva tartó szerződéses partnereknél.

Az országos veszélyhelyzettel összefüggő, a Volánbusz autóbuszjáratait, menetrendjét, jegy- és bérletváltási szabályait érintő változásokról a volanbusz.hu/koronavirus oldalon, a Közlekedési Mobiljegy alkalmazásról a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. honlapján tájékozódhatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek