Pest megye 20 építészeti és természeti kincsét mutatja be egy új kiadvány

A térség 20 építészeti és természeti kincsét mutatja be a Börzsönytől a Tápió mentéig című új kiadvány, amelyet a megye honlapjáról lehet letölteni.

A 11. századi Premontrei kolostor romjai ZsámbékonForrás: Wikipédia / Készítette: fm2 - Indafotó

A kötet egy olyan sorozat második darabja, amely Pest megye természeti, építészeti, kulturális értékeiből szemezget. A 20 érték egyfajta keresztmetszet, amely lefedi az egész régiót és megmutatja a megye táji, történeti, kulturális sokszínűségét.

Vannak közöttük olyan látnivalók, amelyek országosan ismertek, például a Gödöllői Királyi Kastély, a zsámbéki középkori templomrom vagy a mogyoródi Hungaroring. Emellett olyanok is szerepelnek a kiadványban, amelyekre eddig kevesebb figyelem jutott: például a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a különleges formájú Csergezán Pál-kilátó, a ráckevei szerb templom vagy a márianosztrai Kopasz-hegy.

Ezek megismerésére olyan tematikus túrákat, kirándulásokat is lehet majd szervezni, amelyeken egyszerre fedezhető fel például Hévízgyörk és Gödöllő, Szob és Márianosztra vagy Biatorbágy, Páty és Zsámbék, de Budajenő és a Nagy-Kopasz sem esik messze egymástól.

A szerző szerint egy helyi kirándulás során hosszabb időt érdemes szánni a híres ceglédi református nagytemplom vagy a kisoroszi szigetorr esetleg a gödi Duna-part felkeresésére is.  

A megyei értéktár 2013 óta gyűjti a kiemelkedő szellemi, anyagi, természeti, közösségi értékeket. Mostanáig a megye 74 településéről 235 értékgyűjt össze - tudtuk meg az MTI híréből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek