Hét hónapra lezárják a főváros 143 éves pályaudvarát

A Nyugati pályaudvar biztonságos állapotának helyreállításáért nagyszabású felújításba kezdenek május 8-tól. A munkálatok a tervek szerint december végéig tartanak majd. A 143 éves pályaudvar felújítása alatt le kell majd zárni az utascsarnokot és ideiglenes menetrendet is bevezetnek.

Forrás: MÁV.hu / Press

A MÁV tájékoztatója szerint megvalósul majd az éves szinten közel 18 millió ember által használt vágánycsarnok tetejének és a csatlakozó üvegszerkezeteknek, valamint a pénztárcsarnok, a gyorsétterem és a homlokzati hat kisebb torony tetőszerkezeteinek műemléki rekonstrukciója; ez összesen 8200 négyzetmétert tesz ki. Ehhez pedig hozzá jön még az épület mindkét végén található üveg függönyfal 2000 négyzetmétere, mely szintén teljesen megújul.

Mindezek mellett javítják majd az állomásépület többi, eddig fel nem újított tetőszakaszát is, valamint megújítják a csapadékvíz-elvezető rendszert és csarnokban húzódó felsővezeték-hálózatot. A tervek szerint 2021-ben várható még az aluljáró felújítása, a kijelzők cseréje és egy modern LED-fal kiépítése is.

A 2020-as felújításokat követően, a jelenleg meglehetősen elhanyagolt Nyugati tér megújítása lehet a következő lépés. Itt a cél a felszíni közlekedés átszervezése, több zöld és minőségi gyalogosfelületet biztosítása.

Forrás: MÁV.hu / Press

Mivel a 143 éves Nyugati pályaudvar Budapest egyik szimbóluma, ezért műemlékvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek a felújításánál, így a munka esetenként kézműves tudású szakiparosok bevonásával zajlik majd – olvasható a Turizmus.com összefoglalójában és a Mav.hu/nyugatioldalon, ahol a felújítás miatt bevezetett ideiglenes menetrendről is találnak részletes utastájékoztatást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek