Egyik legszebb városkánk is Európai Örökség elismerést kapott

Az Európai Bizottság idén is odaítélte az európai kulturális és történelmi örökség elismerést. A címet tíz jelentős helyszín kapta meg, melyek közül az egyik Szentendre városa. Magyarországról korábbana Páneurópai Piknik Emlékpark, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Dohány utcai zsinagóga nyerte el ezt a címet.

2018-as augusztusi fotó - IllusztrációForrás: Milan Gonda / Shutterstock.com

Az Európai Bizottság méltatása szerint Szentendre jellegét a határokon átnyúló politikai és kulturális kapcsolatok hatásai alakították. Fejlődésében a kulturális örökség nagy szerepet játszott, és lehetővé tette számára, hogy hídként működjön kelet és nyugat kulturális területei, a Balkán és a Kárpát-medence, valamint a katolikus és ortodox kereszténység között – írja az MTI.

Mi pedig azért szeretjük Szentendrét, mert egy 30 perces HÉV utazást követően a Margit hídtól, egy egyedi építészetű, művészet kedvelő és pártoló Duna menti kisvárosba érhetünk, ahol frissen sült lángos illata lengi be a sikátort, ahol akár 30-an is sorba állnak egy finom falatért. Meg azért is, mert az ablakpárkányokon párnák és macskák napoznak zavartalanul; és mert bárhol leülhetünk egyet piknikezni.

Az Európai Örökség címet viselheti Szentendre mellett:


♦ az ókori Róma kikötővárosa, Ostia Antica régészeti területe

♦ a Portugáliához tartozó Azori-szigetek víz alatti öröksége

♦ a Belgium és Hollandia határán található, 19. századi alapítású Colonies of Benevolence elnevezésű mezőgazdasági telepek

♦ a csehországi Kynzvart-kastély és a lengyelországi Lambinowice háborús emlékhelyei, köztük az egykori hadifogolytáborok területei és a hadifoglyok emlékének szentelt múzeum.

♦ az 1930-as évek elején Németországban, Lengyelországban, Ausztriában és Csehországban épült Werkbund kísérleti telepek

♦ a második világháború zsidó áldozatainak a franciaországi Chambon-sur-Lignonban található emlékhelye

♦ valamint a lettországi Rigában található Három testvér: a 15. és 17. század között épített, három házból álló komplexum

Az Európai Örökség címmel idén egy irodalmi művet is elismertek, a népek európai tavaszát hirdető Zdravljica című szlovén költeményt, France Preseren szlovén költő művét, amelynek egyik versszaka lett a szlovén himnusz.

És azért is szeretjük, mert fent a templomnál ha fúj a szél, nagyon vicces fotókat lehet készíteni és a hajunk is lerepülForrás: Shutterstock.com

A tíz idei díjazottat egy független szakértőkből álló testület választotta ki abból a 19 helyszínből, amit az uniós tagországok korábban jelöltek. A kihirdetett tíz díjazottal az Európai Örökség címet viselő helyszínek száma 48-ra emelkedett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek