Képzőművészek dolgoznak fel egy speciális tudománytörténeti témát

A Várószoba - Női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján című programsorozat egy speciális tudománytörténeti témával, az orvoslás történetében a nők jelenlétével (orvosnők, védőnők, gyógyítók, bábák) és a női testhez kapcsolt szerepekkel foglalkozik a Magyar Nemzeti Múzeum – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár (SOM) gyűjteményéből kiindulva.

Demonstrációs bábu a SOM gyűjteményébenForrás: Venus/commons.wikimedia.org

A SOM állandó kiállítására és gyűjteményére kortárs képzőművészek reflektálnak, a 2020. márciustól júniusig tartó programsorozatban a művészi intervenciók mellett előadásokat, vetítéseket, valamint társadalom- és orvostudományi szakértők bevonásával beszélgetéseket terveznek - derül ki az esemény Facebook-oldaláról.

A programsorozat felvezető eseményét 2020 február 28-án 17 órakor tartják a Közkincs Könyvtárban. Az esten Gadó Flóra, Lázár Eszter, Nagy Edina és Őze Eszter beszélnek a projekt létrejöttének körülményeiről.

Kitérnek a tudomány és művészet lehetséges találkozási pontjaira, az egészségügyi múzeumok sajátosságaira, érintve a múzeumi intervenció különböző megjelenési lehetőségeit. Ehhez kapcsolódóan bemutatják a résztvevő művészek által vizsgált témafelvetéseket.

Scheffer Krisztina főmuzeológus (SOM) betekintést nyújt az Orvostörténeti Múzeum gyűjteményébe. Katona Noémi, az eseménysorozat létrehozásában együttműködő Friedrich-Ebert-Stiftung munkatársa az alapítvány tevékenységéhez kapcsolódóan a projekt által is érintett gondoskodási válságról, reproduktív munkáról és ennek társadalmi kontextusáról beszél majd. Az eseményen látható lesz az izraeli képzőművész, Aya Ben Ron: Patient című filmje (2011, HD videó, 6"30').

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek