Nem örökre tűnik el, de lecserélődik a főváros ikonikus tankja

  Átmenetileg lecserélik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt álló T-34-es harckocsit. A tank másfél éve látható a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum bejáratánál, a Kapisztrán téren. A harckocsi felújításra szorul, ezért a szakemberek csütörtökre virradó éjjel elszállítják.

  Egy T-34-es tankForrás: Wikipedia.org / Antonov14 / CC BY-SA 2.5

  A harckocsi "távolléte alatt nemcsak megszépül, de egyes hiányzó elemei is a helyükre kerülnek" - áll a sajtóközleményben. A T-34-es helyére egy PT-76 típusú úszó harckocsi érkezik ugyanaznap este. Ezt a könnyű páncélost eredetileg a szovjet Vörös Hadsereg és a Tengerészgyalogság részére fejlesztették ki.

  A szovjet haderő 1952-ban rendszeresítette, majd a Varsói Szerződés tagállamai is hadrendbe állították. A Magyar Néphadseregben közel száz példányt alkalmaztak, elsősorban a felderítő alakulatok alkalmazták. Az úszó harckocsit éles körülmények között is bevetették, például 1968-ban a csehszlovákiai megszállás során. A típust 1983-ban vonták ki a hadrendből.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek