Megnyitják az Esterházy-kastély eddig a látogatók elől elzárt termeit

  A fertődi Esterházy-kastélyban eddig a nagyközönség számára csak ritka alkalmakkor látott kastélybelső nyílik meg az érdeklődők előtt a Magyar Kultúra Napján 2020-ban. Január 22-én, szerdán 11 órakor már látható lesz a kastély korábban a nagyközönség elől elzárt, a kínaizáló falfestményei miatt egyedülállónak számító hercegnéi lakosztálya, amely ezt követően a tárlatvezetések részeként folyamatosan bejárható lesz – írja közleményében az Eszterháza Központ.

  A hercegnéi hálószoba enteriőrje IV. Miklós herceg feleségének, Cziráky Margitnak időszakát, a 19–20. század fordulóját rekonstruálja - ez a terem eddig is látogatható volt. (A fotó 2014-ben készült)Forrás: www.eszterhaza.hu

  A kastély ezen lakosztályának kék-fehér falfestményei a chinoiserie (ejtsd: „sinoázri"), azaz kínaizáló stílusúak, amelyek az akkori divatos és fényűzőnek számító, Kína-divat európai virágzásának a csúcspontján készültek. Ma ezek páratlan művészettörténeti értéket képviselnek, és lenyűgözően egyedi látványt nyújtanak. 

  A 2014-es fotón a hercegnéi kisebédlő látható, amelynek falait 18. századi, restaurált chinoiserie secco díszíti, de berendezése a 19–20. század fordulójának hercegnéi környezetét idéziForrás: www.eszterhaza.hu

  És bár a hercegnői lakosztály a Magyar Kultúra Napjától kezdődően folyamatosan látogatható lesz,  kizárólag ezen a napon állítják majd ki azokat a chinoiserie kerámiákat, amelyek még szemléletesebbé teszik a barokk miliőben megjelenő kínai motívum-világ gazdagságát.

  Ez a fotó már az idei kultúra napján készült - a közönség számára azóta látogatható ismét a fertődi Esterházy-kastély hercegnéi lakosztályaForrás: Eszterháza Központ

   "Eszterháza kínaizáló falfestményei ugyanis szervesen kapcsolódtak a terek egykori funkciójához, és azokat az egykori berendezésekhez, bútorokhoz igazították. A kék-fehér falfestmények a távol-keleti, a kínai kék-fehér porcelánok színvilágát és felületi megjelenését idézik fel. A falfestmények jelenetei is mind a chinoiserie kerámiák díszítéséhez kapcsolódnak" – olvasható az intézmény közleményében.

  Forrás: Eszterháza Központ  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!