Ilyen ma a fertődi Esterházy-kastély egy hétmilliárdos fejlesztés után

Befejeződött a fertődi Esterházy-kastély egykori jószágkormányzói épületének, a kiskastélynak a rekonstrukciója. Ezzel egy hatéves fejlesztési program ért véget.

 

Galéria: A fertődi Esterházy-kastély Kiskastély-Jószágkormányzóság épületének átadási ünnepségeFotó: Krizsán Csaba / MTI

Az Esterházy-kastély és környezete felújításának első üteme 2009-ben kezdődött. Akkor megújult többek között a díszudvar, a homlokzat és a bábszínház tetőszerkezete. A második ütemben helyreállították a Marionettszínházat és a narancsházat, és visszaépítették a barokk víztornyot is. A most lezárult harmadik szakaszban mintegy másfél milliárd uniós támogatásból rendbe hozták a kastélyt egykor kiszolgáló épületet, a jószágkormányzóságot, az úgynevezett kiskastélyt. Továbbá kialakítottak egy belső udvart, ami újabb rendezvényteret jelent a kastélynak. Emellett létesült egy új épületszárny és újabb műtárgyakkal gazdagodott a Mária Terézia-kiállítás, valamint berendeztek egy barokk színháztörténeti tárlatot is.

 

Galéria: A fertődi Esterházy-kastély Kiskastély-Jószágkormányzóság épületének átadási ünnepségeFotó: Krizsán Csaba / MTI

Bodrogai László Anzelm, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont főigazgatója az átadón elmondta, hogy a kiskastélyban kapnak helyet a rendezvényközpont irodái, a próbatermek és az öltözők. Egyúttal több mint 30 képet restauráltattak a Szépművészeti Múzeummal, amelyek folyamatosan kerülnek majd vissza Eszterházára.

A negyedik fejlesztési szakasz kivitelezési munkálatai is elkezdődtek már, a kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója kizárólag állami támogatásból valósul meg. Ennek részeként a kincstár visszakerül a helyére és visszaviszik az Esterházy-kincseket is a Szépművészeti Múzeumból, amelyeket egy új kiállításon lehet majd bemutatni.

 

Galéria: A fertődi Esterházy-kastély Kiskastély-Jószágkormányzóság épületének átadási ünnepségeFotó: Krizsán Csaba / MTI

Az Esterházy-kastély és környezete megújítására, a négy fejlesztési ütem beruházásainak megvalósítására összesen mintegy 7 milliárd forint állami és uniós támogatást fordíthattak eddig - összegzett Bodrogai László Anzelm.

Az Eszterháza Kulturális Központ vagyonkezelésébe tartozik még a nagycenki Széchenyi-kastély is, ahol idén szintén felújítások lesznek. 225 éve született Széchenyi István, az évforduló alkalmából pedig rekonstruálják a kastély kápolnáját, bővül és megújul a jelenleg is látható állandó kiállítás - írja az MTI.

Kattintson bármely képre, galéria nyílik belőle!

 

Újabb cikkünk ebben a témában:

 

Elveszett Esterházy-ereklyéket mutatnak be Fertődön 
A herceg íróasztala, egy 250 éves komód és gyönyörű óraművek - többek között ezeket is megnézhetjük a fertődi Esterházy-kastély múzeumának Az eltűnt idő nyomában című kiállításán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek