Egy per miatt tűnhetnek el Fertődről az Esterházy-kincsek

Komoly bírósági tárgyalássorozat elé néz Magyarország az Index pénteki cikke (és az osztrák Kurier) szerint: az Esterházy-család ausztriai alapítványa visszaperelheti a 20. század elején Fraknóból (ma Forchtenstein) elvitt családi kincseket. Ezek most a fertődi kastélyban vannak kiállítva, de elzárva a látogatóktól.

A 260 műtárgy a legnagyobb magyarországi főúri együttes, amit 2008 óta nem állítottak ki. A család 300 éven át gyűjtötte az ötvösmunkákat, textileket, ékszereket és díszfegyvereket. Ezek egy részét 1918-ban, a Monarchia összeomlásakor Esterházy Miklós herceg Budapestre vitette Fraknóból.

A gyűjtemény kisebbik, de értékesebbik része került a magyar fővárosba, a kevésbé értékes, de nagyobb mennyiség maradt Fraknóban, ahol a mai napig turistalátványosság.  

A tanácsköztársaság idején kerültek az államosított kincsek az Iparművészeti Múzeumba, majd ott is maradtak az Esterházy-család engedélyével. Az állam a Horthy-korban elismerte, hogy a családé az összes kincs, cserébe a család előírta, hogy azokat ki kell állítani a nagyközönségnek és kutathatóvá kell tenni.

Esterházy-kastély FertődFotó: Polyák Attila - Travelo

Az 1944-es budapesti ostrom során Pál herceg a Budai Várba szállíttatta át a kincseket, ami nem volt jó ötlet utólag. Az Iparművészeti Múzeumot ugyanis nem bántották a szovjet csapatok, a Várat viszont rommá lőtték, így komoly károk keletkeztek a gyűjteményben is. Pál herceget a rákosizmus bebörtönözte, a gyűjteményt államosította.

A kincsek visszakerültek a múzeumhoz, ahol aztán évtizedek aprólékos munkájával restaurálták az ostromban megsérült darabokat.  

Ennek ellenére a teljes együttest nem állították ki, olykor a tárgyak állapotával indokolva. Egy kormányzati döntéssel 70 darabot Eszterházára vittek a kastélyba 2013-ban, de ezeket azóta sem állították ki (ahogy az Iparművészetiben maradt darabokat sem).

Közben megjelent a színen az alapítvány is, ami az örökösöket képviselte. Megengedték volna, hogy Magyarországon maradjon a gyűjtemény azzal a feltétellel, ha kiállítják és kutathatóvá teszik azt, valamint ha egyéb kiállításokra el lehet vinni ideiglenesen az országból.

Magyarország azonban ezeket nem teljesítette, sőt a szakma szerint nincsenek is a megfelelő körülmények között a tárgyak Fertődön, ezért indult el a per. A 100 millió euró (32,15 milliárd forint) értékű együttes tulajdonjogát akarják visszaszerezni, de ez persze nemjelenti automatikusan azt, hogy elvinnék a kincseket Ausztriába.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek