Az Esterházyak ezüstbútorai és automata ritkaságai is New Yorkba vándorolnak

Az Esterházy-gyűjtemény tizenegy darabja is szerepel a New York-i Metropolitan Museum of Art (MET) kiállításán, ami az európai uralkodóházak műtárgyait és technikai kuriózumait mutatja be.

Az Esterházy család egyik birtoka, a fraknói vár AusztriábanBwag, CC-BY-SA-4.0/Bwag/wikipedia

A kiállított Esterházy-kincsek között szerepel Fraknó várának automata Bacchus-kocsija, amelyből a világon összesen két darab létezik. A kocsi alakú felhúzható óra tetején Bacchus, a bor istene trónol, és mozgatható állatfigurák és drágakövek díszítik. A különleges automata szerkezet még ma is működőképes.

Az Esterházy Privatstiftung finoman kimunkált órákat és egy ezüstbútor-gyűjteményt, köztük egy Augsburgból származó ezüstasztalt, egy impozáns tükröt, ezüst falikarokat és gyertyatartókat is kölcsönöz az amerikai múzeumnak, írja a Roadster.

A Making Marvels. Art, Technology and Entertainment at the Courts of Europe című kiállítás november 25-én nyílt meg, és körülbelül 170, az európai királyi családoktól származó műtárgyat, köztük órákat, automatákat, bútorokat, hangszereket, ékszereket, festményeket és szobrokat mutat be.

A kismartoni Esterházy Privatstiftung mellett a bécsi Kunsthistorisches Museum, valamint a Staatliche Kunstsammlungen Dresden is kölcsönzött műtárgyakat a múzeumnak.

Az 1550 és 1750 között szinte minden európai királyi család értékes és szórakoztató tárgyak sokaságát gyűjtötte össze, amelyet a hatalom kifejezésének tekintettek. A hercegek számára a művészeti és technológiai újítások birtoklása státuszt jelent, és ezeket a tárgyakat gyakran az udvari szórakozások során mutatták be, írja a MET, honlapján. A kiállítás jövő év március 20-ig lesz nyitva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek