Panorámalift is lesz a felújított plébániatemplomban

Várhatóan karácsonyra készül el a lifttel elérhető kilátópont az Erzsébet híd pesti hídfőjénél álló Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom tornyaiban - írja a turizmus.com. A toronyból feltárul Buda látképe: a Gellért-hegy, az Erzsébet híd, a Duna, a budai Vár, és a Lánchíd budai hídfője is. Látható lesz továbbá a Március 15. tér és a Petőfi tér, valamint a Szabad sajtó út és a Kossuth Lajos utca is.

Forrás: Thaler Tamas/wikipedia.org

Az északi toronyban szintén kilátópont lesz, ahonnan teljes panoráma nyílik a Dunára és a budai oldal felé, és a belvárost is megcsodálhatjuk felülről. A toronyból azokon a lépcsőkön jöhetnek le ismét a templom földszintjére a látogatók, amelyeket Liszt Ferenc is koptatott pesti tartózkodásai alkalmával.

Idén januárban kezdődött a beruházás, amelynek során megújult a templom mindkét tornya. A déli toronyban (az Erzsébet híd mellett) restaurálták a Budapesten egyedülálló, XII. századi román stílusú falmaradványt. Megtisztították a torony belső falfelületeit, biztonságos lépcsőt és korlátot alakítanak ki az emeleti szintek eléréséhez. Beépítettek egy panorámaliftet is, amellyel könnyen és gyorsan elérhetők lesznek a kilátópont szintjei. Ennek a kényelmi elemnek a beépítése a templom plébánosának kiemelt kérése volt a tervezők felé, hiszen a tapasztalatok szerint a senior korosztályú látogatók szívesen veszik igénybe.

A déli torony földszinti részében helyezik el a templom kegytárgy- és ajándékboltját. Az emeleti főhomlokzat mögött, a két tornyot összekötő területen egy sétányt – egy fémből készített, széles gyaloghidat – is kialakítanak, ahol át lehet majd sétálni az északi toronyba. Séta közben gyönyörködhetünk a templom fából készült, míves tetőszerkezetében.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek