Kemence skanzent avattak fel a hétvégén Balatonendréden

„Mi fűtjük a Balatont!" Ezzel a meggyőző és sokatmondó üzenettel kíván berobbani az őszi-téli Balaton turizmuspiacára a hétvégén felavatott balatonendrédi Kisbence Kemence Skanzen és Gasztroudvar, tudtuk meg a Turizmus Online oldaláról. 

Forrás: Bruno Monico/Shutterstock

A skanzen szűk körű szakmai megnyitóján a régió meghatározó gasztronómiai, turisztikai és oktatási szakemberei is elismerően szóltak a helyszín összkulturális adottságairól, ami kiállítótér, gasztropont és vendéglátóipari szakképzést is támogató tudásbázis is. Úgy vélik, ezzel valódi, négyévszakos turisztikai attrakció jött létre, ami mindenképpen új színt visz a Balaton látvány- és élménykínálatába.

Az európai összehasonlításban is egyedülálló, összesen 15 működő kemencével büszkélkedő skanzen megálmodói úgy döntöttek, hogy ezt a páratlan közösségi színteret az egész éves Balaton turizmus fejlesztési vonalán elhelyezve kívánják a magyar kemenceépítészet kulturális (íz)lelő- és zarándokhelyévé tenni. Azt remélik, hogy példaértékű kezdeményezésük nemcsak, hogy lépést tart a turizmus fejlődésével, de még tempót is képes diktálni abban, hogyan lehet dinamikusan új brandet létrehozni a Balaton szolgáltatói piacán.

Magyarországon a gasztronómia fontos része a kemencében sült ételek garmada. Vásárokon mindenhol találunk már langallót, azaz töki pompost, másnéven kenyérlángost, melyeket szintén kemencében kell kisütni. Egyre nagyobb számban terjed el a kemencét kertjükben építők száma is, hiszen a kenyér és a pizza egészen más ízt kap, ha szabad lángon sül meg. 

Forrás: MTÜ

A Kemence Skanzen őszi-téli eseménynaptárában tudásátadó tematikus programokkkal fűszerezett gasztro-rendezvények, kemencés vásárok, családi napok, és egyéb kulináris események szerepelnek, ám a Gasztroudvar szolgáltatásai egyelőre csak hétvégente, szervezett programok keretében érhetők el. A skanzen 15 kemencés kiállítótere viszont minden nap nyitott kapukkal várja az érkezőket, és az idei évben ingyenesen látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek