Lyonban új gasztronómiai múzeum nyílt

October 19-én nyílt meg a Cité Internationale de la Gastronomie, Franciaország új gasztronómiai múzeuma Lyonban, az ország gasztronómiai központjában, írja a The Local.

Forrás: congerdesign/pixabay.com

Az egészség és a jólét ott kezdődik, hogy mit eszünk, írják a múzeum honlapján. Az állandó kiállításon különféle gyógynövények és az élelmezés jövőbeli kihívásai mellett Lyon gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők. A kiállítás bemutatja a 20. század legnagyobb szakácsikonjának, Paul Bocuse-nak a konyháját, ahol a három Michelin csillaggal kitüntetett séf több, mint 20 éven keresztül dolgozott.

A gasztronómia történelmében és kultúrájában egy interaktív, gasztronómia világatlasz segítségével lehet elmerülni, a külön gyerekeknek szóló részlegen pedig szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel játszhatnak a legkisebbek, emellett süthetnek-főzhetnek, és egy óriási szájba is beléphetnek, ahol tanulmányozhatják az étel útját.

A múzeum egy hálózat része, és a lyoni intézmény után Dijonban, Toursban és Rungis-ban is nyílnak majd hasonlók. Minderről azután döntöttek, hogy az UNESCO felvette a francia konyhát kulturális kincseinek a listájára. Az állandó tárlat mellett lesznek időszakos kiállítások is, ahol szó lesz kortárs művészetről, étkezési szokásokról és technológiai újításokról is. A legelső időszakos kiállításon az olasz manierista festő, Giuseppe Arcimboldo zöldségekből kirakott portréit állítja fókuszba kortárs kortárs művészek segítségével. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek