Ázsiai kultúrák kavalkádjára számíthatunk a százéves Hopp Múzeumban

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2019-ben ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ennek alkalmából június közepén megújult külső és belső terekkel ismét megnyílnak a múzeum kapui az érdeklődők előtt. A kerek születésnapot egy nagyszabású tárlattal ünneplik meg, ami a Made in Asia. Százéves a Hopp Múzeum címet kapta. A kiállításon a múzeum műtárgyaink kiemelkedő darabjait, legnagyobb korszakait, változatos (kínai, japán, koreai, indiai, tibeti-mongol, délkelet-ázsiai, valamint közel-keleti) gyűjteményeit állítják a középpontba - olvasható a sajtóközleményben.

Forrás: Hopp Múzeum

A kiállítás megnyitóját 2019. június 19-én, 16 órakor tartják a Hopp Múzeum kertjébe. A kiállítást Dr. Fajcsák Györgyi, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora mutatja majd be. A megnyitó után, a közönség 2019. június 20-tól egészen 2020. augusztus 30-ig tekintheti meg a kiállítást.

A június közepén nyíló tárlat sorra veszi a múzeumalapítást követő nagy korszakokat, az intézmény első igazgatója, Felvinczi Takács Zoltán művészettörténész nevéhez fűződő, két világháború közötti időszaktól a 2017-ben elhunyt neves sinológus, Ferenczy Mária nevéhez köthető buddhista kiállítások időszakáig.

Múzeumok Éjszakája a Hopp Múzeumban, 2018Forrás: Travelo / Gerencsér

De a szokásos tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások mellett idén kiemelt jelentőséget kapnak majd az ázsiai kultúrák jeles évfordulói, így a japán–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulója, Mahátma Gandhi születésének 150. évfordulója, a Kínai Népköztársaság megalapításának 70., valamint a koreai–magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója is. A 2019. június 22-i Múzeumok Éjszakáján pedig mindezen kultúrák képviselői és művészei el is látogatnak a Hop Múzeum kertjébe.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek