Zöld fényű lámpásként világítják be a szentjánosbogarak az Alcsúti Arborétumot

Hogyan világít a szentjánosbogár? Honnan ered az elnevezése? És milyen életmódot folytat? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak azok, akik az elkövetkező napokban felkeresik az Alcsúti Arborétumot. Június 10-én ugyanis az arborétum kiposztolta Facebook-oldalára, hogy hamarosan megkezdődik a szentjánosbogarak rajzása, így körülbelül két héten keresztül, tehát várhatóan június 25-ig várják a látogatókat a bogarakra épített vezetett túrákkal.

Forrás: Alcsúti Arborétum

Szentivánéj környékén egyedi természeti jelenség a szentjánosbogár-tánc, így különleges élményben lehet részük mindazoknak, akik június második felében ellátogatnak az Alcsúti Arborétumba, és megfigyelik a rajzást. Ez idő alatt tehát minden nap indulnak szakvezetések 20:15, 20:30 és 20:45-ös kezdési időponttal, ezek hossza körülbelül 1-1,5 óra. 

Az Alcsúti Arborétum pénztárában a szentjánosbogár szakvezetésre a belépőért felnőtteknek idén tíz százalákkal többet, tehát 2200, diákoknak és nyugdíjasoknak pedig 1100 forintot kell fizetni, gyerekeknek azonban 3 éves kor alatt ingyenes.

Forrás: Dóczi Tamás / Alcsúti Arborétum Facebook

Fotózni szabad, de csak vaku nélkül a kijelölt útvonalakon. Az arborétumba 21 óráig egyéni látogatóként, szakvezetés nélkül is be lehet menni, de a jegyár ebben az esetben sem változik. További fontos tudnivaló, hogy nem kell regisztrálni a szakvezetéses túrákra, de készüljenek arra, hogy bankkártyával, SZÉP kártyával és Erzsébetkártyával sem lehet a helyszínen fizetni. És mivel az időpont bogár- és időjárásfüggő, érdemes követni az esemény Facebook-oldalát!

FONTOS! Ne induljanak el bogárlesre addig, amíg nem olvasták az Alcsúti Arborétum Facebook- vagy weboldalán, hogy ténylegesen megkezdődött a rajzás. Az erre épített túrákról szóló eseményoldalon ugyanis csak a hozzászólások között, a látogatói kérdésekre adott válaszként írják az arborétum közösségi oldalának kezelői, hogy még mindig nem kezdődött meg a szentjánosbogarak rajzása. Ezért azt javasoljuk olvasóinknak, hogy indulás előtt mindenképp ellenőrizzék a fentebb megjelölt oldalakon az aktuális bogárhelyzetet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek