Ne ijedjen meg, ha földön fekvő embereket lát Szegeden!

Különös performanszokra és tüntetésre készülődhet az, aki pénteken Szegeden lesz épp. Nem politikai jellegű demonstráció lesz ez, hanem nevezhetjük politika felettinek is, hisz annyira fontos a téma: Szegeden is klímasztrájkot rendeznek a bolygó állapota miatt aggódó fiatalok a Szegeder szerint.

A helyi portál megemlékezik róla, hogy a mozgalmat a 16 éves svéd lány, a svéd parlament előtt jó ideig sztrájkoló Greta Thunberg kiállása indította el, akinek elege lett a teszetosza politikusokból. Fridays for Future, azaz Péntekek a Jövőért néven indult globális mozgalom, amiben világszerte diákok millió sztrájkolnak.

Ez nem afféle fiatalos divat vagy hóbort: ezek a generációk hosszú évtizedekig lesznek kénytelenek egy olyan Földön élni, amit tönkretett a szemetelés, a kipufogás, a füstölés, a pazarlás, a hanyagság és a profithajhászás.  

Klímasztrájkoló fiatalok külföldön.Forrás: Ben Gingell/Shutterstock

Május 24-én jön a következő klímasztrájk, amit a Fridays For Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország szervez. Budapesten már tartottak egy ilyen eseményt, azon minden résztvevő lefeküdt a földre a Kossuth téren, ezzel jelezve, hogy el fogunk pusztulni, ha a világ vezetői nem tesznek valamit azonnal.

A most következő, pénteki klímasztrájkból sem maradhat ki a főváros, de ahogy említettük, Szeged is részt vesz Győr, Szekszárd, Pécs, Debrecen és Miskolc mellett. A szegedi esemény péntek délután 1-kor kezdődik a Móra Ferenc Múzeum mögötti füves placcon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek