Hadifoglyok személyes tárgyait mutatja be a soproni kiállítás

  Egy Nagycenk melletti hadifogolytáborból fennmaradt tárgyakból nyílt kiállítás Sopronban. A tárlat izgalmas emberi történetekről mesél a soproni Ligneum Látogatóközpontban - tudtuk meg a Sopron Média híreiből.

  Háborús tárgyi maradványokForrás: Shutterstock / Készítette: Lestertair

  A műszeres leletmentő, Fábián Tibor egy idős hölgy beszámolója nyomán kezdett el kutatni a területen, aki arról mesélt, hogy egykor orosz katonák őriztek itt magyar és német bakákat. Egy év kutatás során rengeteg értékes leletet került elő: civil és katonai, magyar és külföldi tárgyak egyaránt. 

  Azonosítójegyek, gombok, kitüntetések, egy repeszvert sisak, különböző pénzérmék és olyan civil tárgyak is előkerültek, mint a csajkák, villák és borotvák, illetve dísztárgyak, amelyeket a hadifoglyok a szeretteiknek készítették el, de már nem tudták eljuttatni hozzájuk.  

  A leletanyag alapján beigazolódott, hogy egy több száz fős gyalogos pihentető táborhelyre nyomaira bukkantak Nagycenk mellett. Valószínűleg 1945 tavaszának vége után alapíthatták a tábor, ugyanis ekkortól indultak meg erősebben az úgynevezett hadifogoly „szállítmányok" a Szovjetunió felé.

  A terület feltárása egy év alatt mintegy 15-20 hétvégét vett igénybe, az eredményeket június 8-ig lehet megtekinteni a Ligneum Látogatóközpontban.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!