Bauhaus-napot és Absztrakt Revüt rendez az MNG

Idén százéves a Bauhaus, az összművészeti mozgalom és iskola, ami új alapokra helyezte a formatervezést (is). Idén a kerek évforduló miatt sok-sok megemlékezés, felidézés, esemény, rendezvény, kiállítás és beállítás lesz, sokról már mi is említést tettünk e lap hasábjain.

A Magyar Nemzeti Galéria sem felejtette el a modernitás egyik sarokkövét, és május 4-én egy Absztrakt revü – Bauhaus-nap nevű eseménnyel emlékeznek meg róla a Budavári-palotában. Így vezetik fel az eseményt:

Mindaz, amit ma modern formatervezésnek, modern építészetnek, modern alkalmazott művészetnek hívunk, a száz évvel ezelőtt Weimarban megalakult Bauhaus örökségén alapul: azon az alapkérdésen, hogy a modern művészet hogyan tudja szolgálni az embert. A Bauhaus új formakultúrát, új ízlést jelentett, humort és szigorúságot, napfényt és tisztaságot, a geometria szépségét a kuszaság fölött, rendet a rendetlenség fölött.  

Arra akarják ezen a napon felhívni a figyelmet, hogy a Bauhaus művei a mai napig kortársak, velünk élnek, meghökkentően újszerűek, örökifjak. Eleve megtekinthető Weininger Andor hagyatékának kiállítása is, de lesz sok jóság ezen kívül is.

Az eredeti Bauhaus-épület DessaubanForrás: Moonglow/Pixabay

Egy egyszerű múzeumi belépővel elmehetünk a különleges tárlatvezetésekre 10:30 és 16 óra között. Ezek között talán a legkirívóbb Nemes Anita grafikus tárlatvezetése lesz lemezborítókkal és kortárs hangmintákkal. 14:30-kor Topor Tünde és Winkler Nóra tartanak előadást, 11-kor és 15 órakor pedig workshopok kezdődnek gyerekeknek és felnőtteknek. Két performanszt is megtekinthet a nagyérdemű délután: egy divatbemutatót és egy táncművészeti előadást.

Bővebb információt és pontos programot itt, az esemény Facebook-oldalán találhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek