Tízezer cseresznyefa virágzását nézheti meg Szomolyán

Mintegy nyolcszáz vendéget várnak április 13-án Szomolyára, a cseresznyevirágzás ünnepére.

A dél-borsodi település híres gyümölcsfái már tavaszi virágpompájukban díszelegnek, a helyiek pedig a hétvégi rendezvényen be is mutatják a falu tavaszi látványosságát. A vendégek érdekességeket tudhatnak meg a gyümölcsről, és megnézhetik a falu további nevezetességeit is.

Cseresznyefa virágzásForrás: Shutterstock / Készítette: watermelontart

A településen jelenleg csaknem 10 ezer cseresznyefát tartanak nyilván, amelyek vállalkozói, őstermelői és önkormányzati tulajdonban vannak.

A vendégeknek bemutatják Szomolya nevezetességeit , így természetesen a virágzó cseresznyefákat, az egykori pincelakásokból kialakított apartmanokat, a Hungarikum listán szereplő kaptárköveket, a fazekasházat, illetve a kilátót is.  

A hétvégi programsorozatot az egykori kőhodály körül kialakított rendezvénytéren tartják. Innen indítják majd a futóversenyt is, ahová a hosszú-, közép és rövidtávon futók vissza is érkeznek. A felállított szabadtéri színpadon színes műsorokkal szórakoztatják a nézőket.

Helyi finomságokból sem lesz hiány: frissen készített disznótoros ebéddel várják az érkezőket, ezenkívül a helyben készített cseresznye lekvárból, a Bükki Nemzeti Park Védjegyével ellátott sajtkülönlegességekből, továbbá a szomolyai fazekas kerámiáiból is vásárolhatnak az érdeklődők. Az esti bortúrán pedig a faluban levő bortárolókat keresik fel a vendégek.

A gyerekeknek egész napos játszóházat szerveznek, amelyre nemcsak a cseresznyéhez, hanem a közelegő húsvéthoz kapcsolódó játékokkal, foglalkozásokkal is készülnek a szervezők - írja a Turizmus.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek