15 millió éves tengeri lények maradványait nézheti meg

Tavasztól őszig geológiai sétákat szerveznek a Salgótarján közelében található mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen, a nevezetességeket öt állomáson mutatják be.

Geológiai sétára indulhatunk.Forrás: Shutterstock / Készítette: Evgeny Haritonov

Az érdeklődők három-négyórás túrán fedezhetik fel a környék őslénytani, földtani, vízföldtani, barlangtani értékekeit a Novohrad-Nógrád Geoparkhoz tartozó területen. Meglátogathatják a barátlakásokat, megtudhatják, kik faraghatták ezeket a helyiségeket, a geológus a hely földtani, tektonikai különlegességéről, benne az ősmaradványokról is mesél.

A séta során az is kiderül, mit kell tudni a szentkúti csodatévő vízről, eredetéről, honnan kapja vizét a hét kifolyó, továbbá szó lesz a földtani viszonyokról, a kunok és hunok csatájáról, és ezzel összefüggően a Szent László-hasadék keletkezéséről, valamint arról, hogyan keletkezett Szent László patkójának lenyomata.

Novohrad - Nógrád Geopark területeForrás: Facebook / Novohrad - Nógrád Geopark / Készítette: Drexler Szilard

A túra résztvevői betekinthetnek egy minikarszt működésébe és választ kaphatnak arra is, hogy vannak-e egyéb karsztjelenségek a területen.

A vadászgödörben, egy nehezen járható szurdokvölgyben, megfigyelhetik az elmúlt néhány tízezer év eróziós tevékenységét, a válogató erózió természetformáló erejét.A főbb állomások között további megállóhelyek is szerepelnek, amik segítik a terület földtani felépítésének megismerését. Információt kaphatunk a kőzetek abszolút és relatív koráról, rátehetjük a kezünket egy tektonikai vonalra, ami mentén két különböző korú kőzet találkozik, és megnézhetjük a mintegy 15 millió évvel ezelőtt élt tengeri élővilág meszes maradványait is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek