Itt a lehetőség, hogy kipróbálja a hagyományos tojásfestést

Tojásfestő-versennyel veszi kezdetét a Baranya megyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum idei húsvéti programsorozata, a megmérettetést 2019. április 14-én, virágvasárnapon tartják. A versenyen 10 és 15 év közötti fiatalok vehetnek részt.

Hagyományos tojásfestésForrás: Facebook / Míves Tojás Múzeum Zengővárkony

 A megmérettetés mellett a látogatóknak gyakorlott tojásfestők nyújtanak segítséget az ünnepre szánt tojások elkészítésében, a nagyhéten hétfőtől péntekig.

Minden nap tartanak tojásdíszítő bemutatókat: idén a fémrátétes díszítés, közismert nevén a tojáspatkolás hétfőtől szerdáig, a magrátétes díszítés pedig csütörtökön és péntek szerepel a napi programban.

Készül a hímes tojásForrás: Facebook / Míves Tojás Múzeum Zengővárkony

A múzeum ünnepi rendezvényinek látogatói megismerkedhetnek a hímestojás-minták felhasználásával készített játékokkal és hagyományos locsolóverseket is tanulhatnak.

A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz. Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a hucul mintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és egyebek mellett a dróttal díszített tojások is.

A múzeum rendkívül népszerű, évente átlagosan több mint 11 ezren keresik fel és Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek