Ne hagyja ki a ma esti égi jelenséget, óriásira nő a Hold!

Ma este igazán nagy élmény lesz meglátogatni a legmenőbb csillagleső helyszíneket, ahol az égitestek szinte karnyújtásnyira vannak, hiszen ma érkezik az év legnagyobb szuperholdja, az úgynevezett hóhold.

Aki nem fázós, annak nagy élmény lehet ma a szabad ég alatt tölteni az éjszakátForrás: Shutterstock / Készítette: Belish

Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold a Földhöz legközelebbi pontjára érkezik, hiszen ilyenkor látjuk a Földről a legnagyobbnak az égitestet. Ilyen alkalmakkor a Hold akár 30 százalékkal fényesebbnek és 14 százalékkal nagyobbnak látszódhat az átlagosnál – írja a Sokszínű Vidék a CNN cikke alapján.

Ahhoz, hogy a jelenség létrejöhessen, két feltételnek egyszerre kell teljesülnie: fontos, hogy telihold legyen, és a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz.

A National Geographic cikke szerint Magyarországon a Hold kedden még a napnyugta előtt pár perccel felkel, a holdkelte időpontja a keleti országrészben 16:47, Budapesten 17:00, nyugati határainknál 17:11 lesz, és mindez azt is jelenti, hogy magát a holdkeltét csak teljesen tiszta égen láthatjuk. Cserében a napnyugtát követő körülbelül 20 perc során a keleti ég alján húzódó rózsás sávban sárgállik majd égi kísérőnk, különösen szép látványt nyújtva a megfigyelőknek.

A februári teliholdat a köznyelvben gyakran hóholdnak is hívják, ugyanis évszázadokkal ezelőtt a különböző hónapokban megjelenő teliholdaknak más és más nevet adtak, amelyekkel az adott évszak sajátosságaira reflektáltak. A hóhold kifejezést az amerikaiak és az európaiak találták ki, mert jellemzően februárban voltak a nagy havazások mindkét kontinensen. És ha még ez sem lenne elég, a mostani teliholdat csontholdnak is nevezik a téli élelmiszerhiányra utalva.

19 évente esik meg egyébként, hogy februárban telihold legyen, januárban és márciusban ugyanis jellemzően kétszer is előfordul.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek