Csillagoségbolt-parkká nyilvánították a Bükki Nemzeti Parkot

  Csillagoségbolt-parkká nyilvánították a Bükki Nemzeti Parkot

   Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Parkot a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség. A cím birtokosaként a parkigazgatóság szabályozza a területén a jövőben létesíthető világítóberendezések típusát és fényáramát a természetes éjszakai környezet megóvása érdekében. Garantálja továbbá a természetes, sötét égbolt és éjszakai környezet megóvását és elősegíti az éjszakai állatfajok életének zavartalanságát - írja az MTI.

  Hazánk legnagyobb vízesése LillafüredenFotó: Travelo

   A címet elnyert park feladata még, hogy észlelőhelyet és a szabadidő eltöltésére alkalmas pontokat jelöljön ki a műkedvelő és a hivatásos csillagászok számára, ahonnan a természetes éjszakai égbolt zavartalanul megfigyelhető.

  A Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA - International Dark-Sky Association) független szervezetként felállított, szigorú szempontrendszere szerint világszerte csak olyan területeken hozható létre csillagoségbolt-park, amelyek állami tulajdonban vannak és természetvédelmi oltalmat élveznek, illetve az égbolt minősége - az égitestek láthatósága - megfelel az előírásoknak. További kritérium, hogy a látogatók számára nyitott legyen a terület, és a cím birtokosai az égbolt látnivalóit folyamatosan bemutassák a nagyközönségnek.

  A települések növekedésével és a létesítmények bővülésével egyre növekszik a szükségtelen mértékű fénykibocsátás. Számos állatfaj van a természetben - például rovarok, kétéltűek, madarak, denevérek -, amelyeket zavar a mesterséges fény, és ezzel nemcsak az ő létük kerül veszélybe, hanem az egész ökoszisztéma károsodik - fogalmazott Novák Richárd a nemzeti park oktatási referense.

  Mindezeken túl a csillagos égbolt látványát mint az emberiség kulturális örökségének részét is fontos megóvnunk a jövő nemzedékei számára - vélekedett, miközben hozzátette, hogy a bükki csillagoségbolt-parkban a jövőben nem lehetnek a fényszennyezés növekedésével járó fejlesztések, és a meglévő lámpatesteket is fokozatosan fényszennyezés-mentesre cserélik.

  Magyarországon a Zselic és a Hortobágy után harmadikként érdemelte ki a címet a Bükki Nemzeti Park.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!