Különleges planetárium show Bakonybélen

Speciális animációk, térhatású hang a teremben és mozifilm képminőség a kupolára vetítve. A bakonybéli Pannon Csillagda egy egészen új planetárumi show-val készül az őszre, amely a balatoni csillagösvényektől indulva a Tejútrendszer teljes világát mutatja be.

Fotó: Pannon Csillagda

Jártak már a a bakonybéli Pannon Csillagdában? Ha nem, érdemes akár egy kirándulással egybekötve megnézni azt a planetáriumot, amely a csillagászati turizmus legjelentősebb centruma Közép-Európában és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának bemutatóközpontja is egyben.

A csillagoknak is szüksége van rezervátumra

Mert a városlakó ember nem csak a természettel, a természetes életmóddal vesztette el kapcsolatát, de az emberi kultúrák geográfiai miliőjével: a csillagfényes éjszakákkal is. A fényreklámoktól, közvilágítástól elborított égbolton csupán pár csillag fénye tör át, a fényszenynyezés megfoszt minket a csillagos égbolt látványától. Így napjainkban már nem csak a természeti népeknek, a ritkuló élővilágnak, de a csillagos égboltnak is szüksége van rezervátumokra, védett területekre - olvasható a Pannon Csillagda oldalán.

Ezen okok ösztönözték aztán a világ jelentős nemzeti parkjait, hogy ökoturisztikai programjaik részévé tegyék a csillagászati bemutatókat. Általában a nemzeti parkok felügyelete alatt állnak azok a területek, melyek védettek a fényszennyezéstől, és alkalmasak csillagászati bemutatóközpontok üzemeltetésére, és hosszútávon is képesek megőrizni a fényszennyezéstől e térségeket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2007-ben kezdte el csillagászati koncepciójának kidolgozását és megvalósítását, az új bemutatóhelyet azonban tavaly tavasszal nyitották meg.

Legújabb előadásuk A csillagok birodalma című film, amely az üzemeltetők szerint technikai és tartalmi szempontból is forradalmi újdonságnak számít a magyar filmgyártás és a hazai csillagászati ismeretterjesztés és ökoturizmus palettáján. A film az első, és mindeddig egyetlen olyan magyarországi gyártású planetáriumi show, amely a nemzetközi technikai szabványoknak megfelelően, kupolára optimalizált mozifilm képminőségben, térhatású hanggal készült el, a világpiac legigényesebb elvárásai szerint. Ugyanakkor a film különlegessége, hogy a speciális animációk mellett, hazánk csillagfényes tájképei is feltűnnek benne.

Balatoni csillagösvénytől a Tejútrendszerig

Az új planetáriumi előadás a Balaton-felvidék csillagfényes ösvényein vezeti el a látogatókat a csillagok birodalmába. A film az Univerzum távoli világát és a pannon táj éjszakai képeit ötvözi különleges egységgé. A nemzeti park és a Bakony-Balaton Geopark csillagfényes tája pedig a film tökéletes díszleteként jelenik meg.

Fotó: Pannon Csillagda

A planetáriumi előadás a csillagok életútját, fejlődését, pusztulását, a különböző csillaghalmazok típusait és a galaxisunk, a Tejútrendszer világát mutatja be. Sárnecky Krisztián, a Pannon Csillagda vezető csillagásza elmondta, hogy a csillagfényes tájképek készítésénél számos technikai kihívást kellett megoldaniuk, de ugyanilyen problémás volt az animációk elkészítése, hiszen ebben a technológiában a film minden egyes képkockája 5 HD kép egybeötvözésével születik meg. A film rendezője Bárány László, aki azt is hozzátette, hogy "A csillagok birodalma" hét hónapig, párhuzamosan több stúdióban készült: "Elmondhatatlan mennyiségű munka van benne. Hála a kollégák, köztük is Molnár Péter videografikus és ifj. Balogh Ferenc zeneszerző kitartó munkájának, végül egy rendkívüli mű született." 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek