Autóbérlés külföldön – 15 hasznos tipp, hogy ne érjen meglepetés

A külföldi nyaralások során sokakban felmerül, hogy mennyivel könnyebb lenne autóval közlekedni és felfedezni a távolabbi, nehezebben megközelíthető helyeket is. Ehhez kézenfekvő, hogy autót béreljünk, ám elsőre talán nem is gondolnánk, hogy ennek mennyi buktatója lehet, amikre ha nem figyelünk, alaposan ráfizetünk. Tippjeinket követve azonban elkerülheted a kellemetlen meglepetéseket.

Ráfizethetünk, ha nem figyelünk - illusztrációForrás: fokke baarssen/shutterstock

1.
A szállásunk közelében
Bár a reptéri autókölcsönzés a legkényelmesebb, többnyire ezek a legdrágábbak, ezért érdemes inkább a szállásunk közelében autót bérelni. Itt is érvényes az a szabály, hogy minél hamarabb foglaljuk le, annál több típus közül választhatunk, lényegesen kedvezőbb áron.

2.
Legyen praktikus!
Nem mindegy, hogy kirándulásra indulnánk, vagy csak városi közlekedésre fogjuk használni, ezért elsőként gondoljuk át, hány főt szeretnénk szállítani a kölcsönzött járművel, mekkora csomagtérre lesz szükségünk, hol és milyen távolságokat utaznánk az autóval.

3.
Gyakorlat teszi a mestert
Az autó átvételéhez elsősorban szükségünk van érvényes vezetői engedélyre. A legtöbb országban elfogadják a magyar jogosítványt, de néhány országban szükség lehet nemzetközi jogosítványra is. Néhány autókölcsönző cég egy-két éves vezetői gyakorlatot is megkövetelhet az autóbérléshez.

4.
Az évek száma
A bérlés feltétele a legtöbb országban a betöltött 21. életév, de egyes országokban, például az USA-ban a 25. életév betöltése szükséges az autóbérléshez. A felső korhatárt általában 65 évben maximálják.

5.
Zárolják a számlán
Az autó átvételéhez szükség van érvényes, névre szóló hitelkártyára, de néhány helyen elfogadják a dombornyomott bankkártyát is. Erre azért van szükség, mert az esetlegesen bekövetkező károkra fenntartott összeget csak így tudják biztonságosan zárolni a számlán, melyet azonnal vagy a bérleti időszak lejártát követően akár egy-két hónappal később oldanak fel.

6.
Jobb félni, mint megijedni
A bérleti díj általában tartalmazza a kötelező felelősségbiztosítás összegét, amely akkor nyújt fedezetet, ha a bérautó vezetője egy másik járműben okoz valamilyen kárt. Emellett azt is nézzük meg, hogy egyéb káresetre, például töréskárra, lopásra kiterjedő biztosításokat tartalmazza-e az ár. Ha nem, akkor ez további kiadásként jelenik meg.

Forrás: Jill Wellington/pixabay.com

7.
Számoljunk az önrésszel!
Csak úgy, mint a legtöbb biztosítás, a töréskárra és lopáskárra köthető biztosítás is önrész vállalása mellett köthető. Ez azt az összeget jelenti, amit a bérlőnek kell kifizetni a javításokra. Alaposan olvassuk át a szerződést, mivel az önrész összege cégenként változik.

8.
Vizsgáljuk át a járművet
Az autó átvételekor az autóbérlő cég munkatársával együtt vizsgáljuk át a jármű állapotát. Ha olyan sérülést veszünk észre, amely a szerződésben nincs feltüntetve, készítsünk fényképet, és jelezzük írásban. Ha ezt nem tesszük meg, később lehetetlen bizonyítani, hogy már az átvételkor is rajta voltak az autón, így ezek költségét nekünk kell megtéríteni.

9.
Teljesen tele a tank
Kérdezzünk rá a tankolásra vonatkozó szabályokra is. A legelőnyösebb, ha teli tankkal adják át az autót, és átvételkor is így vagyunk kötelesek visszavinni. Olyan is előfordulhat, hogy előre kifizettetik a teli tank üzemanyag árát. Ilyenkor üres tankkal adjuk vissza a járművet, mert nem biztos, hogy visszatérítik a megmaradt üzemanyag árát.

10.
Pörög a kilométeróra
Az autókölcsönző kiválasztása előtt nézzünk utána van-e érvényben kilométer korlátozás. Bár a legtöbb autókölcsönző cég korlátlan használattal kínálja járműveit, néhány kölcsönző cég megszabhat bizonyos kilométer korlátokat, ami fölött kilométerenként felárat számíthatnak fel.

11.
Rejtett költségek
A cégek felárat számíthatnak fel, ha egy másik sofőrt is szeretnénk feltüntetni a foglalásban, de a kiegészítő felszerelésekre is díjat kell fizetni, ilyen például a tetőcsomagtartó, a gyermekek biztonságát szolgáló gyermekülés, vagy a navigációs rendszer.

12.
Átlépjük a határt
Ha külföldre szeretnénk utazni, akkor ezt előre jelezzük a kölcsönző cégnek. Ahhoz ugyanis, hogy elhagyjuk az országot, különböző dokumentumokra lesz szükségünk. Azzal viszont számolnunk kell, hogy plusz költséget számíthatnak fel a határátlépésért.

13.
A pontosság nagy erény
Igyekezzünk a bérautóért a megbeszélt időben érkezni, és a leadás időpontját is pontosan tartsuk be, hiszen egy esetleges késés súlyos költségekkel járhat. A gyakorlat szerint egy órás késésnél plusz nap kerül felszámításra.

14.
Kutya az autóban
Ha kedvencünk is velünk tart a nyaralásra, számoljunk azzal, hogy a legtöbb cég csak öleb méretű háziállat szállítását engedélyezi, annak megfelelő szállítási eszközében, amelyről a bérlőnek kell gondoskodnia. Ennek betartása kiemelten fontos, hiszen több tízezer forint bírság és tisztítási díj kerülhet felszámításra.

A házikedvencek megfelelő utaztatása létfontosságú - illusztrációForrás: Shutterstock/Javier Brosch/Shutterstock

15.
Kívül-belül csillogjon
Az autókat mindig tisztán kapjuk, így visszaadni is ilyen állapotban kell. Ha nem figyelünk a tisztaságra, akkor az autókölcsönzési cég takarítási díjat számíthat fel.

 

Ezek is érdekelhetnek