Ilyen csodás átalakuláson esett át a Kiscelli Múzeum és parkerdő

Az elmúlt években a budai oldal egyik legkedvesebb és legeldugottabb múzeuma és a hozzá tartozó parkerdő teljes megújuláson esett át. A Kiscelli Múzeum, mely volt kolostor, laktanya és kastély is, most már egy modern kultúrális intézmény, a parkerdő pedig igazi túraparadicsom.

A Kiscelli Múzeum és a hozzá tartozó 15 hektáros parkerdő Óbuda és Remetehegy városrészek között található, mely már Budapest III. kerülete. Ha közösségi közlekedéssel közelítenétek meg, akkor a 19-es a 41-es és a 17-es villamosokat is választhatjátok a Bécsi út irányába. A múzeumot és az erdőt a Szent Margit Kórház és a Óbudai Egyetem mögötti területen találjátok. Végig kell hozzá menni egy kis kaptatón, de megéri  felsétálni a dombra.

A múzeum bejárataForrás: Wikipedia.org / Vadaro / Közkincs

Az épületnek és a parknak van egy rövid és egy hosszabb története. Dióhéjban annyi, hogy a 18. században, barokk stílusban épült templomot és trinitárius kolostort a 19. században a hadsereg használta. Az épület katonaikórház-funkciója csak az 1890-es években szűnt meg - olvasható a kiscellimuzeum.hu oldalon.

Ezután közel 20 évig üresen állt, majd 1910-ben Schmidt Miksa bútorgyáros megvásárolta és kastéllyá alakíttatta az épületegyüttest. Így jött létre a Schmidt-kastély. Schmidt Miksa, miután megvette a területet belefogott az átalakításokba. Kastéllyá építtette át a barokk épületet, de figyelt a művészi értékek megőrzésére: "többek között a lebontott bécsi hadügyminisztérium kapuját beépítette a kolostorépület déli oldalába – ma ez a kapu vezet az udvarról az épületbe."

A kastélyépület bejárataForrás: Wikipedia.org / Attila Terbócs / CC BY-SA 4.0

 

A termeket az általa gyártott bútorokkal rendezte be, udvarát pedig szobrokkal díszítette. Az épületet puttókkal, vázákkal színesített műkő kerítéssel vette körbe, valamint a parkot is rendezte: szobrokkal, sétautakkal, teraszokkal népesítette be.  Bár ő maga nem lakott az épületben, gyakran fogadta itt gazdag megrendelőit. Schmidt Miksa 1935. április 1-jén hunyt el. Végrendeletében az állt, hogy az épületegyüttest és az ún. Attila-parkot a fővárosra hagyja, de azzal a kikötéssel, hogy az épület múzeumként, a park pedig a budai gyerekek számára közparkként működjön tovább. 

A város vezetése azonban a hagyaték nagy részét elárverezte, s csak jóval később került sor a múzeum kialakítására.

Az épület napjainkban a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum várostörténeti és képzőművészeti tárlatainak ad otthont. A parkerdőn pedig turistaút vezet át, ami mentén láthatjuk a kiscelli kálváriát és Golgota-szoborcsoport, valamint a Szent Vér-kápolnát is. 

Megújulás és szép remények

Az épület 2018-ban átesett egy nagyobb felújításon. Új formát és funkciókat kapott a fogadótér, új kiállítótér épült a sziklapincében és korszerűsítést kapott a gépészet is. Aki kicsit is érdeklődik az iránt, miként is folynak az ilyen nagyszabású felújítások, és mire kell odafigyelni a munkák során, az élvezni fogja az alább látható videót. Laikusként is lenyűgöző volt látni, micsoda munkákkal újult meg a budai oldal egyik legkedvesebb múzeuma.

A 15 hektáros parkerdő megújulása szintén 2018-ban kezdődött meg a Tér-Köz pályázat keretében. A  közösségi tervezés pedig idén, április elejére ért révbe. Tavasszal már újra birtokba vehették a parkot a gyerekek, sétálók és a négylábúak egyaránt.

A parkerdőben álló, 1812–1814 között épült Szent Vér-kápolnaForrás: Wikipedia.org / Attila Terbócs / CC BY-SA 4.0

A park a múzeum falaitól a kálvária mentén a Szent Vér kápolnáig húzódik és bár korábban is nagyon kedvelt túrázós, sétálós helyszín volt, ráfért már a rendbetétel.  A munkálatok során új sétautakat alakítottak ki, amik közvilágítást is kaptak, valamint ivókutakat, bringatámaszokat, piknikezős padokat és tűzrakóhelyeket is találunk már a területen. Sőt, az egykori díszlépcsőt is helyreállították. 

A Kiscelli Parkerdő részlete ősszelForrás: Wikipedia.org / Attila Terbócs / CC BY-SA 4.0

Tavasszal is nagyon szép a terület, nyáron pedig sokkal hűvösebb, mint a város bármely pontja, de szerkesztőségileg, mi ősszel szeretünk kint járni a legjobban. A színes, hulló levelekkel olyan az egész park, mintha Narnia varázslatos világába csöppentünk volna. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek