A legszebb és legfurcsább sírkerteket gyűjtöttük össze - Borzongjatok velünk!

Összeállításunkban válogattunk az UNESCO Világörökség részét képező temetők és sírkertek közül, de vannak a listán eldugott és bizarr helyszínek is. Távoli és egészen közlei sírkertek, melyek hatalmas területen terülnek el, és amik sziklafalakon kaptak helyet.

Bár kicsit furcsának hangzik, de sokan azért szeretnek a temetőkben sétálni (köztük én is - a szerk.), mert egy átlagos parkhoz képest itt béke van. Nincs hangos zene, kiabálás, gyerekzsivaj, nem száguldanak el mellettünk bringások, nem hallatszik be a dudaszó a forgalom robaja. A temetők falai valahogy mindent pillanatok alatt kizárják. Gyertek hát velünk egy békés sétára.

ST. ANDREWS CATHEDRAL GRAVEYARD

Az ősrégi temetők közé tartozik a skót kisvárosban, St. Andrews-ban található hely, mely a 11-12. században épült katedrális része. Az óriási templom évszázadokon át a legnagyobb volt Skóciában, ám a háborúk és a természeti erők pusztítása miatt ma már csupán néhány falmaradvány és torony mered az ég felé.

Forrás: Andy Hawkins / wikipedia.org / CC BY-SA 2.0

A panoráma gyönyörű innen, mivel az egykori katedrálist a tengerparti sziklákon húzták fel. Bársonyosan zöld fű veszi körül a számtalan középkori sírkövet, sokan pedig esküsznek rá, hogy az egész temető és az apátság tele van a holtak szellemével.

OKUNOIN TEMETŐ – KOYA-HEGY, JAPÁN

Japán legnagyobb temetőjében, a Koya-hegy oldalában több mint 200 000 sírkő található. A sírkert 816 óta létezik, mely egyben az UNESCO Világörökség része is. Nagyon sok buddhista szerzetes földi maradványai pihennek a temetőben, de akadnak egészen különös sírok is.

Különleges sírhelyek az Okunoin temetőbenForrás: Facebook/Okunoin Cemetery/Erik Dalström

Daishi mauzóleumához vezető ösvényt sírjelek szegélyezik, és minden üdvösségkereső sírköve szokatlanabb és furcsább, mint az előző. Van például egy nagy, kőből faragott kávéscsésze az egyik kő tetején, mellyel egy kávés cég dolgozói előtt tisztelegnek, de nem kevésbé furcsa az az emlékmű sem, amelyet azoknak a termeszeknek állítottak, melyek a növényvédő szereknek estek áldozatul.

MEXIKÓ TARKA TEMETŐI

Míg itthon a temetőlátogatás egy csendes tevékenység, mécseseket, virágokat és koszorúkat rendezgetünk elhunyt szeretteink sírján, addig Mexikóban mindez egy hatalmas, zajos, tarka buli keretében történik. A mexikói temetők egy átlagos napon sem nagyon hasonlítanak a mi komor temetőinkre: színes fejfák és tarka díszek jellemzik őket.

Forrás: Tomascastelazo / wikipedia.org / CC-BY-SA-3.0

Halottak napja idején pedig pláne színpompássá válnak a sírkertek: a családok együtt vonulnak ki szeretteik sírjához, papír díszeket, virágfüzéreket, fényképeket, és az elhunyt kedvenc ételeit, italait is magukkal viszik. Sőt, általában a tequila és a spéci, direkt erre az alkalomra sütött kenyér sem hiányozhat. De a jókedvű beszélgetések és a hangos zene is elmaradhatatlan tartozéka errefelé a halottak napjának – van ahol egészen reggelig tart a mulatság. Bár elsőre egészen elképesztően hangzik ez a szokás, ha belegondolunk, a mexikóiaknak van igazuk. Hiszen sokkal jobb a vidám pillanatokra emlékezni, mint arra, amikor szerettünk meghalt, nem?

FÜGGŐ KOPORSÓK KÍNÁBAN ÉS A FÜLÖP-SZIGETEKEN

Ha a színes, bulis temetők kicsit furcsák, a folyók mentén, meredek sziklafalak oldalába függesztett fakoporsós temetés egyenesen bizarr. Ez a temetkezési stílus Kínában a leginkább elterjedt - több ezer függő koporsó található országszerte - de a Fülöp-szigeteken is találtak hasonlókat.

"A különleges temetkezési szokásban a sziklák spirituálisan a mennyország felé vezető utat jelölik, mely minél magasabban van, a lélek annál közelebb van Istenhez. A spiritualitáson túl praktikus okai is voltak ennek a fajta temetkezési módnak. A gyakori természeti katasztrófák földrengések, áradások és a vadállatok ellen is védelmet nyújtott a magas sziklafal" - írta a Világutazó blog.

LA RECOLETA

Az 1822-ben alapított temető egészen olyan, mint egy önálló város Buenos Aires városán belül; utcáit döbbenetes kripták szegélyezik. Bár sokaknak talán morbidnak tűnhet egy effajta csavargás, nagyon sok turista keresi fel a sírkertet, mely a 30-as évekig a leggazdagabb helyi családok temetkezési helye volt.

La RecoletaForrás: Dado Photos/Shutterstock

A legismertebb sír egyértelműen Eva Peróné, azaz Evitáé, aki Juan Domingo Perón argentin elnök felesége volt. Halálakor az egész ország gyászba borult, népszerűsége pedig akkora volt, hogy koporsóját egészen mélyen, bő 4,5 méteres sírban helyezték örök nyugalomra, hogy biztosan ne háborgassa senki a földi maradványait.

PÈRE-LACHAISE TEMETŐ

A világ egyik leglátogatottabb sírkertje Franciaországban, Párizsban található, és olyan, mint egy hatalmas park, ahol a nézelődők széles sétányokon ballaghatunk a fák alatt. Nevét állítólag XIV. Lajos, vagyis a legendás Napkirály gyóntatója után kapta.

Forrás: Heracles Kritikos/Shutterstock

A kifejezetten elegáns temetőben sok-sok híres ember sírja található, többek között itt nyugszik Marcel Proust, Moliere, Chopin, Edith Piaf, Oscar Wilde és Jim Morrison is. Az utóbbi esetében egyébként még az is felmerült, hogy máshova helyezik át a földi maradványait, mivel rengeteg rajongó zarándokol folyamatosan a The Doors egykori énekesének sírjához és sajnos nagyon sok szemetet hagynak a temetőben.

A FIUMEI ÚTI SÍRKERT

Végül, de nem utolsó sorban Magyarország és Budapest egyik legfontosabb temetőjében, a nemzet nagyjai, többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma található, ez utóbbi egyébként hazánk legnagyobb síremléke is.

A Fiumei úti sírkertben nyugszanak a magyar nemzet nagyjaiForrás: Facebook/Fiumei úti sírkert/BOTH_BALAZS/Both_Balazs

A Fiumei úti sírkert (más néven Kerepesi úti temető) a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. A magyar történelem és kultúra kiemelkedő alakjainak sírhelyei közül több mint másfél ezer védett, jelentős részük fontos művészeti emlék, híres szobrászok alkotása. A temető parkja gazdag növény- és állatvilágáról is ismert.

Forrás: thrillist.com, cnn.com, intezet.nori.gov.hu, travelo.hu

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek