Éppen ma 30 éve rombolták le Mostar híres hídját

Ha Bosznia-Hercegovina neve elhangzik, akkor legtöbbünknek rögtön beugrik Mostar egyedi kinézetű hídja. A város különlegessége, hogy a Neretva folyó két részre osztja, így a híd egyik oldalán muzulmán bosnyákok, a másikon katolikus horvátok élnek.

A híres mostari Öreg-hídForrás: Shutterstock/MehmetO

A folyót átszelő 450 éves hidat 1993. november 9-én egy horvát tank pár óra alatt rombolta le. Azon a napon a világ egyik legszebb és leghíresebb hídja a Neretva folyóba omlott az 1992-1995-ös szerb-bosnyák háború során.

Egy helyi lakos látható a horvát lövedékek által megsemmisített utcában, az Öreg híd közelében 1994. március 30-ánForrás: AFP/Eric Cabanis

A híd egyike volt Bosznia-Hercegovina azon építészetileg jelentős, tizenhatodik századi építményei csoportjának, amely nem élte túl a szándékos pusztítást a 90-es évek háborúja során.

A híd megsemmisülése a volt Jugoszláviával foglalkozó Nemzetközi Törvényszék (ICTY) egyik fő háborús bűnügyi perében is szerepelt, az újjáépítése pedig ismét az építményre irányította a világ figyelmét. A háború végét (1995) követően azonnal megindult az újjáépítés megszervezése, az UNESCO felügyelete alatt, Világbanki támogatással.

Magyarok is segítették az újjáépítést

Az építésnek magyar vonatkozása is van: a magyar békefenntartói SFOR alakulat, a Magyar Műszaki Kontingens katonái emelték ki a híd darabjait a Neretva folyóból. Voltak olyan kövek, amelyeknek 50-60 tonna volt a tömege. A köveket 1997. szeptember 29. és november 23. között emelték ki. 

Ezen az 1995. december 17-én készült fotón egy bosnyák katona látható egy függő gyaloghídon, amely az Öreg hidat helyettesítette, miután azt leromboltákForrás: AFP/Pascal Guyot

Az újjáépítést egyéves felmérési munka előzte meg, hiszen a korabeli híd építéséről rendkívül kevés dokumentum állt rendelkezésre. Az előkészítés ideje alatt tisztázódtak azok a műemléki alapelvek is, amelyek alapján a híd tervezése és újjáépítése zajlott.

Amint ekészült, már ugrottak is róla

2004-re épült fel az új híd. Hivatalos átadása 2004. július 23-án 6 állam képviselőjének jelenlétében történt meg. Az UNESCO 2005-ben a világörökség részévé nyilvánította a hidat.

Az eredetileg Nagy Szulejmán Szultán jóvoltából 1566-ban épített egyíves híd az újjraépítése óta ismét tömegeket vonz a városba, főleg a július végi Ikari hídugró verseny alkalmával, amit 2004-ben indítottak újra. A híd legmagasabb pontja 27 méter, onnan vetik magukat a mélybe az adrenalinfüggők.

Mostar hídugró versenyére a világ minden tájáról érkeznekForrás: AFP/Alex Schelbert

A mediterrán kisváros nem mellesleg csodálatos ottomán kori épületekkel, mecsetekkel, domboldalra kapaszkodó kőházakkal és hangulatos szűk utcákkal tarkított, ahol a tursiták örömmel sétálnak és nézelődnek.

Mostar hangulatos utcáinak látványa egyszerűen lenyűgözőForrás: Shutterstock

( Forrás: cultureincrisis.org., wikipedia.org)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek