Utoljára közel 90 éve látott lepkefajra bukkantak Bosznia-Hercegovinában

Évtizedek óta nem látott, kihaltnak vélt lepkefajt találtak kutatók Bosznia-Hercegovina hegyvidékén - közölte hétfőn a karlsruhei Természettudományi Múzeum.

A kihaltnak hitt lepkefajForrás: karlsruhei Természettudományi Múzeum

A Lignyoptera thaumastaria elnevezésű lepkefaj példányait a 20. század első felében háromszor találták meg a mai Bosznia-Hercegovina területén, legutóbb 1937-ben. Negyven éve pedig egyszer Montenegróban is látták. A tudósok attól tartottak, hogy a faj kihalt.

A múzeum közleménye szerint a lepkefaj a fák vonala fölött él, és csak az első hó lehullása és olvadása után jelenik meg. A hímek szárnya feltűnő sárga és rózsaszín, míg a röpképtelen nőstényeknek szinte nincs is szárnya.

A múzeum lepkeszakértője, Robert Trusch és kutatócsoportja október végén dolgozott Boszniában. A kutatók már megérkezésük éjszakáján nőstény és hím példányokat is találtak a Vlasic-hegységben.
A nőstény példányok nem tudnak repülni, ami a kutatók szerint segíthet nekik a Bosznia-Hercegovina és Montenegró hegyei között tomboló őszi szelek túlélésében.

A kutatók arról is beszámoltak, hogy a legtöbb más lepkefajtával ellentétben ez a faj nem vonzódik különösebben a mesterséges fényhez, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek