Ami az egész világot a tévék elé szegezte: A Holdra szállásra emlékezünk

Az embereket mindig lázba hozzák azok a hírek, érdekes tények, amelyek a Holddal kapcsolatosak. Olyan közel van hozzánk, hogy néha szinte egy karnyújtásnyira érezzük magunktól ezt a saját fény nélkül is világító égitestet. Még a krátereit is láthatjuk a lakásunk erkélyéről. Felfoghatatlan, hogy a Naprendszer egyik óriásholdját figyelhetjük meg szabadszemmel.

Sokak fantáziáját megmozgatja, milyen lenne A Hold felszínéről nézni vissza a Földre, ezért aztán a legismertebb történelmi esemény a Föld egyetlen holdjával kapcsolatban az, hogy Neil Armstrong és Edwin E. "Buzz" Aldrin űrhajósók 1969. július 20-án első emberekként a Holdra szálltak, és kiléptek a felszínére, miközben az egész világ élőben figyelhette minden mozdulatukat a tévék képernyőin.

A mai nap, vagyis a Hold napja erről a pillanatról emlékezik meg. Az amerikai Apollo-11 űrhajó legénységének két tagja, Armstrong és Aldrin a Sas nevű holdkomppal szálltak le a Hold felszínére, az expedíció harmadik tagja Michael Collins pedig a Hold körüli pályán keringett a parancsnoki űrhajóval.

A felkelő Hold világít a Karancs csúcsán lévő kilátó és az Antenna Hungária adótornya mögött (2022-es felvétel)Forrás: MTI/Komka Péter

Az Apollo-11 űrhajósai "a Sas leszállt" elhíresült mondattal jelentették a NASA-nak, hogy sikerült a landolás. Érdekesség, hogy a Holdon a felszíni nehézségi gyorsulás (és így a testek súlya) körülbelül hatoda a földinek, így a rajta járó űrhajósok a 80-90 kg-os űrruhában is könnyedén mozogtak, ugráltak.

A Holdra szállásnak az egész világ tanúja lehetett, mivel a rendkívüli eseményt élőben közvetítette a televízió. A köztudatban Armstrong neve maradt meg elsősorban, hiszen ő volt az első ember a Holdon, de társa, Buzz Aldrin is követte őt, mintegy negyed órás különbséggel. Az Apollo-11 sikeres landolását megelőzte egy korábbi sikeres űrprojekt is, az Apollo-8.

A tervek szerint a NASA 2024-ben ismét embert szeretne küldeni a HoldraForrás: Shutterstock/Castleski

Az amerikai Apollo-program keretében először az Apollo-8-as repüléssel sikerült Hold körüli pályára állnia embert szállító űrhajónak (1968. december 24.) Az amerikai és szovjet űrversenyről több film is készült, de mi elsősorban a Számolás joga (Hidden Figures) című filmet ajánlanánk a figyelmetekbe, mely három brilliáns elméjű afroamerikai matematikusról szól, akik munkájukkal hozzájárultak az amerikai űrporogram sikeréhez. 

Magáról a Holdra szállásról a 2018-as Az első ember (First Man) című filmben láthatunk érdekes és nagyon korhű (értsd: jó sötét) felvételeket. De ennek is oka van; a Hold égboltja a sűrű légkör hiánya miatt teljesen fekete nappal is. Emellett szívvel ajánljuk a 2019-ben készült Apollo-11 című dokumentumfilmet, amelyben a film készítői, művészi, megindító módon dolgozták fel a holdraszállásól készült archív felvételeket, a kilövés helyszínén piknikező emberektől kezdve, a Föld űrből látható képén keresztül, odáig, hogy az űrhajósok bejelentkeznek a Holdról.

Forrás: behir.huwww.nasa.gov

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek