Videó: Hvar szigetén 500 éve megszakítás nélkül így ünneplik a húsvétot

Ha valaki a húsvét hetében a horvátországi Hvar-szigetre utazik, belegondolni is nehéz, de egy fél évezrede ugyanúgy zajló ünnepségbe csöppen. Az UNESCO által védett Za Križen (Kereszt követése) ünnepség ráadásul igazi sportteljesítményt követel a résztvevőktől.

A húsvét előtti nagycsütörtöki mise után Hvar hat faluja, Jelsa, Pitve, Vrisnik, Vrbanj, Svirče és Vrboska vesz részt egy körmenetben, és ezzel együtt egy időutazásra invitálja az oda látogatókat. A falvak lakói és a turisták elindulnak az éjszakában, útjukat pedig csak a viaszgyertyák fénye világítja meg és vallási énekek kísérik.

Jelsa, a körmenetben résztvevő egyik település látképeForrás: xbrchx/Shutterstock

Egy ilyen körmenet igazi megpróbáltatás, főként a kereszthordozó számára, aki egy 18 kilogrammos, fátyolba burkolt fakeresztet cipel településről településre egész éjjel, hogy azután hajnalban a keresztet ünnepélyesen visszajuttathassa oda, ahonnan a menet indult. A keresztet cipelni óriási megtiszteltetés, sokaknak évekig kell várniuk, mire megkaphatják ezt a felemelő feladatot.

A húsvét itt igazán vallásos ünnepként zajlikForrás: E.mil.mil/Wikipedia

Nem csupán a kereszt súlyának megtartása ér fel egy vezekléssel. A több mint nyolc órás, húsz kilométer hosszú út azok számára is kimerítő, akik csupán kísérik a menetet.

A kereszt hordozója ráadásul mezítláb vagy zokniban jár, soha nem pihenhet, és a kereszt egész körmenet alatt még csak nem is érheti a földet.

A körmenet tehát egész éjjel tart, és reggel tér vissza a templomhoz. A menet talán legpatetikusabb része, amikor a körmenet végén,a kiindulópontnál összegyűlnek a templom előtt a helyiek, hogy üdvözöljék a szent keresztet és a testileg megfáradt, de lelkileg megfiatalodott embereket.

Ekkor az utolsó ötven méteren a kereszthordozó nagy vallási buzgalommal szaladni kezd a templom felé.

Mutatjuk, ahogy a kereszt cipelője kimerültsége ellenére futva juttatja a keresztet a végső helyére, minden fizikai és lelki megpróbáltatást leküzdve. A Za Križem körmenet ekkor ér véget.

Ez a hagyomány egyedi szellemi örökség a világon, és ezt az UNESCO is felismerte. A hvari lakosok számára pedig egy mélyen gyökerező hagyomány, amelyhez nyílt szívvel és nagy tisztelettel viszonyulnak. Az látogatóknak pedig jó alkalom a körmenetben való részvétel, hogy testi, lelki és szellemi utazást tegyenek úgy, mint ahogy a múltban azt már sokan megtették elöttük.

(Forrás: croatia.hrcroatiaweek.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek