Ezek a legjobb húsvéti családi programok

Van élet az otthoni füstölt sonkán és a szomszéd kölnijén túl, akkor is ha kisgyermeked van. Nem kell a négy fal között kuksolnotok, országszerte szuper programok várnak rátok! Jobbnál jobb rendezvényekkel, kézműves vásárokkal, koncertekkel, játszóházakkal, előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal készülnek a települések. Összegyűjtöttük, hová érdemes ellátogatni az ünnepek alatt, ahol kicsik és nagyok is jól érezhetik magukat.

Hollókőn izgalmas időutazást tehetünk a magyar húsvéti népszokásokbaForrás: husvetifesztival.com

Folklór húsvét Hollókőn

2024. március 29. – április 1.

A hagyományok és az életöröm ünnepeként számontartott négynapos Hollókői Húsvéti Fesztiválon gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, hagyományos vödrös locsolkodás, valamint családi- és gyermekprogramok nyújtanak egyedülálló élményt a látogatóknak.

További információkat ide kattintva olvashatsz.

Ízelítő a fesztivál hangulatából:

Szakrális ünnep Mátraverebély-Szentkúton

2024. március 28. – április 1.

A Mátra és a Cserhát ölelésében található nemzeti kegyhely családbarát komplexum: játszóterek és sportpálya várja a látogatókat, nyártól pedig megnyílnak a családi apartmanok is. A húsvét áldott napjai Szentkúton mindig különlegesek. Nagycsütörtöktől húsvéthétfőig lamentációkon, imaórákon, liturgiákon, virrasztásokon, szentmiséken vehetnek részt azok, akik lelkük legmélyéig meg akarják élni Krisztus feltámadásának ünnepét.

Bővebb információ a kegyhely oldalán olvasható.

Mátraverebély-Szentkúton a húsvétvasárnapot felemelő liturgiával ünneplik.Forrás: szentkut.hu

Játszva tanulni és húsvétolni Palócföld geoparkjában

2024. március 29. – április 1.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál a négynapos ünnep alatt tojáskeresési kihívással, kisállat-simogatóval, arcfestéssel, nyúldobó versennyel és kézműves programokkal várják a gyerekeket. A játszva tanulás jegyében tematikus túrát indítanak a geológiai tanösvényen, valamint a „Mocsárjáró" program keretében a Miocén erdő vízi élővilágát fedezhetik fel a kicsik.

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Nézd meg az Ipolytarnóci Ősmaradványokról készült videós összefoglalót:

Húsvét a Balatonnál

2024. március 29. – április 1.

A Siófok főterén ingyenesen látogatható programokat úgy állították össze, hogy az egész család jól érezze magát. A mentők, a tűzoltók és a rendőrök mentési bemutatót tartanak, lesznek táncbemutatók, kézműves foglalkozások, versmondó versenyek, családi futóverseny, állatbemutató, húsvéti büfé és tojásevő verseny. A gyerekeknek jó szórakozást ígér a Lóca együttes, Mihályi Réka Masni és Pocó koncertje, valamint Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar. A felnőtteket a színpadon többek között Zoltán Erika, a Hot Jazz Band és a Group 'n Swing együttes szórakoztatja.

További információt ide kattintva találsz 

A Balaton-parti település színes programkavalkáddal készül húsvétraForrás: https://siofok.hu/husveti-nyuladalom

Húsvét az egri várban

2024. március 29. – április 1.

Az ünnepi hosszú hétvégén gazdag programkínálattal, felejthetetlen élményekkel várnak a végvári vitézek és a hagyományőrző csapatok: lesznek tárlatvezetések, családi rejtvényfejtés, kézműves foglalkozás a Játszóházban, fegyver- és viseletbemutatók, vitézi életképek, állatsimogató, népi játszótér és hímes tojás készítés.

További információkat ide kattintva olvashatsz.

Az egri várban is izgalmas programok várják a családokatForrás: Stavrida/Shutterstock

Húsvéti forgatag Hévízen

2024. március 29. – április 1.

A Deák téren és a Festetics téren ugrálóvár, népi játékok, tojáskeresés, gyermekelőadások, zene, mozimatiné, kézműves áruk, boros és réteses standok várnak. Lesz Légvarázs Játszóház, óriástojás-festés, báránysütés és utcabál. Koncertet ad a Chanson Brass rézfúvós kvintett, a Vagabond együttes és a Start zenekar.

Bővebb információ ide kattintva érhető el. 

A család Hévízen is festhet közösen tojásokat - illusztrációSzász-Fábián Ilka Erika / Shutterstock

Noszvaji húsvét

2024. március 31., Noszvaj (Gazdaház)

Húsvétvasárnap a noszvaji Gazdaházban 10 és 16 óra között rendezik meg a vendégvárást ahol vásárral, folklórral, gyerekprogrammal, kemencében sült ételekkel és borkóstolóval várnak. A Gazdaházból indul a tojásvadászat faluszerte kicsiknek és nagyoknak. Közben kemencében sült ételeket kóstolhatsz, táncolhatsz és kézműves foglalkozásokon vehetsz részt.

További információt ide kattintva olvashatsz az eseményről.

A gyermekek a tojásvadászat közben felfedezhetik Noszvaj további kincseit is - illusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Mohssen Assanimoghaddam

Húsvéti Fesztivál a Skanzenben

2024. március 31. – április 1., Szentendre (Szabadtéri Néprajzi Múzeum)

A Skanzenben idén először a hamvazószerdától fehérvasárnapig tartó húsvéti ünnepkörhöz tartozó előkészületek és szokások kerülnek a középpontba. A színpadi programok mellett játékos ismeretátadási helyszínekkel, kézműves foglalkozásokkal és a meghívott közösségek bemutatkozásával várják a családokat.

További információkat a Skanzen Facebook eseményénél találsz.

A szentendrei Skanzenben közelebbről is betekintést nyerünk a különböző tájegységek húsvéti népszokásaibaForrás: skanzen.hu

Húsvét nagyszüleink hagyományaival

2024. március 31. – április 1., Nyíregyháza (Sóstói Múzeumfalu)

Ismerd meg a népi szokásokat, készülj úgy a húsvétra, ahogy annak idején nagyszüleink tették! Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri múzeuma hagyományos tojásfestéssel, húsvéti ételekkel, kézműves foglalkozásokkal és tradicionális, falusi locsolkodással várja a családokat.

További információkért kattints ide.

A húsvéti sonka különböző variációi sem hiányozhatnak a vásárból - illusztrációForrás: Shutterstock

Ibolya-nap és Húsvét Erzsébet királynéval

2024. március 31. – április 1.

Az Ibolya-nap egy nagy hagyományokkal bíró, szezonnyitó családi rendezvény a Gödöllői Királyi Kastélyban. A programok között ibolyakiállítást és -vásárt, galgamenti locsolkodót és folklórbemutatót, népi játszókonyhát, játékos labirintust, állatsimogatót és pónilovaglást, mesejátékokat és bábelőadásokat találunk. Erzsébet királyné is jelen lesz, aki fogadást tart a Díszteremben, de hallhatsz izgalmas koncerteket is.
A részletes programról ide kattintva tájékozódhatsz.

További információkat ide kattintva olvashatsz a programokról.

Folklór-bemutatókból sem lesz hiány a Gödöllői Királyi KastélybanForrás: kiralyikastely.hu

Matyó húsvét

2024. március 31. – április 1., Mezőkövesd (Hadas városrész)

A mezőkövesdi Matyó Húsvéton megismerkedhetsz a matyó hagyományokkal és a manapság reneszánszát élő gyönyörű matyó népviselettel. A kirakodóvásárban mindenféle finom ételt és italt, valamint a jellegzetes matyó péksüteményt, a pipícset is megkóstolhatod. A családokat bábelőadással, koncertekkel, néptáncos-és hagyományőrző csoportok műsoraival várják. A Hadas városrészben pedig több alkalommal vödrös locsolkodást is láthatsz.

A színpadon gyermekkoncertet ad a Kalap Jakab zenekar, valamint fellép Pál Dénes is. Az ünnepi vasárnap és hétfőn a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő mellett a múzeumok, kiállítóhelyek, alkotóházak is nyitva tartanak, a Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán pedig kovácsbemutató, valamint húsvéti állatudvar és -simogató várja a családokat.

További információért kattints Mezőkövesd oldalára.

Állatsimogató is várja a kicsiket Mezőkövesden - illusztrációForrás: Shutterstock/Poprotskiy Alexey

Húsvéti vásár Győrben

2024. március 22–30.

Győr belvárosa is ünnepi lázban ég. A Húsvéti Vásárban kézműves portékákat vásárolhatsz, a Csónakos szobor környéke pedig izgalmas Húsvét-szigetté változik. A hétnapos vásár alatt színes programok várnak: kézműves foglalkozás, tojásfestés, utcaszínház-jelleggel megjelenített gyerekelőadás, és a Cumifa is újra látogatható lesz. A húsvéti népszokásokat pedig a Csobolyó Néptáncegyüttes elevenít fel.

A vásárról és a programokról ide kattintva tudhatsz meg többet. 

Egy korábbi fotó a győri húsvéti vásárrólForrás: Facebook/Győri Művészeti és Fesztiválközpont

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek