Görögországban még csak ezután ünneplik a húsvétot, nem is akárhogyan

A görög ortodox egyház Jézus Krisztus feltámadását és a tavasz beköszöntét együtt ünnepli. Idén ez a dátum április 16-ra, vasárnapra esik, de már péntektől láthatjuk, hogyan is készülődnek az év legfontosabb vallási és kulturális eseményére, az újjászületés ünnepére. Nem csak a dátum, de a görög ortodox húsvéti szokások is eltérnek a mi húsvéti hagyományainktól. Mutatjuk.

Összességében a húsvét nagyszerű alkalom a görögök számára, hogy egyenek, igyanak, társalogjanak és jól szórakozzanak. Ha a görög ortodox húsvét idején látogatunk Görögországba nem csak szemtanúi lehetünk egyedülálló hagyományaiknak, de akár részt is vehetünk ezekben, ezért érdemes ekkorra időzíteni egy utazást. A tavasz egyébként is az év egyik legjobb időszaka, hogy az országba látogassunk, hiszen az idő kellemes, a turisták száma pedig továbbra is alacsony.

Tűzijáték robban az Apolló régészeti templom felett az ókori Korinthoszban, Athén közelében a görög ortodox keresztény húsvét ünnepénForrás: AFP/Vassilis Psomas

A görög húsvét idején a legjobb helyek a nagyobb városokon kívül vannak. Ha egy kisebb városba, faluba vagy valamelyik görög szigetre látogattok el, egy nagyon tradicionális görög húsvétot élhettek át. Patmosz, Korfu, Andros, Chios, Syros, Hydra, Kalamata és Meteora: mindegyiknek nagyon egyedi görög húsvéti hagyományai vannak, amire valószínűleg évekig emlékezni fogtok. 

Miért ünneplik máskor Görögországban?

Gondolkodtatok már azon, miért van az hogy a görög ortodox húsvétot általában a katolikus/protestáns húsvét után ünneplik? Ez azért történik, mert az ortodox egyház a görög ortodox naptárat használja, amely a Julián vagy Julianus naptáron alapul. A katolikus és a protestáns egyházak pedig a Gergely-naptárt követik.

A görög ortodox húsvét pontos dátumának kiszámítása kissé bonyolult, és a húsvéthoz, a tavaszi napéjegyenlőséghez és a teliholdhoz kapcsolódik. Tehát bár a karácsonyt minden keresztény országban ugyanazon a napon ünneplik, a húsvétot nem. Ha tavasszal görögországi utazást terveztek, először is ellenőrizzétek az ortodox naptárat!

Görögországban számos húsvéti hagyomány létezik. Ezek egy része az egyházi szolgálatokhoz kapcsolódik. A húsvét előtti hét időszakában, nagyböjtkor (görögül Sarakosti) nem túl sok féle étel fogyasztása engedélyezett. A görög böjt hasonló a vegán étrendhez, csak tenger gyümölcsei hozzáadásával, és néha az olívaolaj és a bor kizárásával történik. 

Epitafios körmenet nagypénteken

Nagypéntek estéjén Görögország minden temploma gyászolja Jézus halálát, és körmenetet tart. Az Epitafios egy fából készült szerkezet, amelyet egy darab értékes szövet borít, gyakran arannyal és ezüsttel díszítve. Jézus holttestét ábrázolja, és általában virágszirmokkal díszítik.

Ilyenkor egész Görögországban körmeneteket tartanakForrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A szertartás során az Epitafiost Görögország minden egyes városa és faluja körbeviszi. Az emberek kezükben gyertyákat tartva követik a körmenetet, amely a templomban kezdődik és ér véget. Egyes görög szigeteken, például Tinoson az Epitafiost a tengerbe viszik, hogy megvédjék a tengerészeket és megáldják a vizet.

A tengerészeket védve és a vizet megáldva tengerbe bocsájtják az ereklyétForrás: AFP/VALERIE GACHE

Húsvét szombatján a feltámadást ünneplik 

Nagyszombaton napközben istentiszteletek zajlanak, majd késő este Jézus Krisztus feltámadását várva gyűlnek össze az emberek a templom előtt. Görögül ezt Anasztaszinak nevezik. Pontosan éjfélkor a gyülekezetben mindenki meggyújtja a gyertyáját, azaz a feltámadást jelképező Szent Fényt, majd az arcon csókolják egymást, miközben a „Christos Anesti" (Jézus feltámadt) és „Alithos Anesti" (Valóban feltámadt) mondatokat ismétlik.

Szentmise a templom előtt Levadia kisvárosában, Athéntól északra az ortodox húsvéti ünnepségek idején még 2021-ben, maszkot viselve - az ünnep így is meghitten teltForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Az ünnepélyes pillanatot hangos harangszó, tűzijáték és petárdázás követi. Aztán mindenki hazatér, kezében meggyújtott gyertyájával. A gyertya füstjéből szokás keresztet rajzolni a mennyezetre, közvetlenül a bejárati ajtó fölé, amely a későbbiekben Krisztus feltámadására emlékezteti a hívőt.

"A cserépkorsókat már többen bekészítették, hamarosan repülnek""Forrás: SAKIS MITROLIDIS / AFP"
Korfun edények repülnek a magasból
Nagyszombat délelőttjén Korfu szigetén a hagyományos húsvéti "edénydobálás" zajlik. Az emberek edényeket, serpenyőket és egyéb, vízzel teli cserépedényeket dobálnak ki a házuk ablakán, amik aztán az utcán landolva apró darabokra törnek. Egyesek szerint ez a szokás a velenceiektől származik, akik újév napján az ablakokon kidobálva minden régi tárgyuktól megszabadultak. Mások úgy vélik, hogy az edények kidobása és összetörése üdvözli a tavaszt, ezzel szimbolizálva az új termést, amelyet új cserepekben ültetnek el.

Vasárnapi tojástörés

A húsvét vasárnap munkaszüneti nap, amikor minden üzlet és turisztikai látványosság zárva marad. Ilyenkor szokás a vörösre festett, néha levélmintával díszített tojásokkal egy tradicionális játékot játszani. A vörös szín Jézus Krisztus vérét szimbolizálja, a héj megrepedése pedig az áttörést jelentő feltámadást.

A pirosra festett tojásokat a görög ortodox húsvét vasárnapján törik felForrás: NurPhoto via AFP/Kostis Ntantamis/NurPhoto/Kostis Ntantamis

A családtagok az asztalnál megpróbálják a saját piros tojásukkal feltörni a másikét, ügyelve arra, hogy a sajátjukban ne essen kár. A "párbaj" közben néha mindkét tojás eltörik.

Akinél az egyetlen fel nem repedt tojás marad, azt a hagyomány szerint szerencse kíséri a következő évben. A játék végén mindenki megeszi a saját tojását.

A tojás elfogyasztása után hagyományos éjféli vacsorát fogyasztanak, amit magiritsának vagy mayiritsának neveznek. Ez egy speciális leves, amely kecske- vagy bárány belsőségekből készül. Van még benne rizs, fűszernövények és sok citrom, hogy ellensúlyozza az erős ízt. A magiritsa nehéz, laktató leves, amely nem fog mindenkinek ízleni. Fogyasztása a böjti időszak végét jelenti, és csak erre a különleges alkalomra készül. Aki a teljes héten böjtölt, annak valóban ünnepi vacsora.

A helyiek bárányt sütnek az Athéntól északra fekvő Livadia városában, az ortodox húsvét hagyományos ünnepe alkalmávalForrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Természetesen a kecske és bárány többi része sem marad felhasználatlanul, sőt, a legtöbb helyen mennek a nyársra! A húsvéti asztalon ilyenkor burgonya, saláták, különféle lepények és a piros húsvéti tojás is szerepel. A borról, a sörről és a többi görög italról nem is beszélve. Majd kezdődhet a zene és tánc! A görögök remekül tudnak mulatni és a turistákat sem hagyják unatkozni...

(Forrás: realgreekexperiences.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek