Ez az óriási nyúl Örkény ügyes kezű lakóinak a közös munkája

Mindig csodáltam azokat a településeket, ahol össze tudnak fogni a lakosok, vagy egy kisebb - hasonló érdeklődésű - közösség, hogy mosolyra fakassza, örömet szerezzen a többi embernek. Örkény pont ilyen. Egy hatalmas köztéri dekorációval várja a húsvétot, ami nem akármilyen módon készült.

Úgy tűnik Örkény lakosai szeretik a közösen készült ünnepi dekorációkat. Már karácsonykor is bekerültek a hírekbe, amikor a vállalkozó szellemű és ügyes kezű alkotóik elkészítették az ország egyik legmagasabb horgolt karácsonfáját. Most pedig a város központjában található, szép harangtoronnyal ellátott templom előtti téren állítottak fel két gömbölyded és felettébb színes alakot, előre örülve a húsvéti ünnepkörnek.

Látszik, hogy szívvel-lélekkel készült mindkettőForrás: Fülöp Brigitta / Lakáskultőúra.hu

A templom előtt bizony egy óriásnyúl és társa, egy hímes tojás ácsorog és kedves szemével lemosolyog az arrajárókra. A vidám óriásnyúl már napok óta hirdeti a közelgő ünnepet.

"A füleit hegyező nyúl 2,5 méter magas, testét kézzel horgolt színes lapok, négyzetek borítják. A darabkákat a településen élő kézimunkázó lányok-asszonyok-hölgyek készítették egyesével, ezekből varrták össze a hatalmas ruhát a nyúl és a tojás számára. A nyúl testét 470, a fejét pedig 116 négyzetalakú horgolt lap borítja. A test legnagyobb kerülete 450cm. A nyúl társa, a tojás 310 db 10x10cm-es négyzetből áll" - olvasható a Lakaskultura.hu cikkében.

Az Örkényben élő kézimunkázó asszonyok nem sokkal karácsony után álltak neki a horgolásnak. Az izgalmas projektet egy lelkes örkényi lakos, Fülöp Brigitta fogta össze és irányította. A legjobb munkaerőnek pedig a 93 éves Masztera dédi bizonyult a kollektív horgolás során, ő készíttete el ugyanis a legtöbb mintablokkot.

Mindenki együtt dolgozottForrás: Fülöp Brigitta / Lakáskultúra.hu

A horgolás egy megnyugtató tevékenység és kortól függetlenül bármikor hozzá lehet kezdeni a gyakorlásához. A végeredmény pedig nem csak egy újabb csipketerítő lehet, hanem például amigurumi (japán kifejezés, horgolt játékot jelent) figurák, dísztárgyak, térbeli művészeti alkotások, vagy éppen óriásnyulak és karácsonyfák egy város főterén. Egy kis szorgalommal akár egy saját márka is létrejöhet a pihentető hobbiból.

Érdekesség, hogy minden kultúrában megvan a maga helye a horgolásnak, időtlen idők óta alkalmazzák más kézimunkákkal együtt: „Horgolt ruhaanyagok legkorábbi leírását a Penélopé holland magazinból ismerjük 1823-ból."

Könnyűnek tűnik, de azért kell hozzá egy kis kézügyesség és türelemForrás: Fülöp Brigitta / Lakáskultúra.hu

"Az örkényi óriásnyúl és tojás készítői 6-an voltak a munkára, és folyamatosan horgoltak. Közben ugyanis egy nemzetközi kiállításra is készültek egy angyallal és még néhány más horgolt aprósággal. Szerencsére itt Örkényben szívesen kézimunkáznak, horgolnak a lányok és asszonyok" - írták a cikkben.

Ha Örkény felé jártok, mindenképpen nézzétek meg a húsvéti horgolt nyulat és tojást, mert sok apró kis részletet lehet feldezeni a különböző kockákon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek